Баските в Испания приеха декларация за самоопределение

Баските в Испания приеха декларация за самоопределение | StandartNews.com

Мадрид. Местният парламент на Страната на баските в Северна Испания прие декларация за самоопределение, съобщи Ройтерс. Документът няма законова стойност, но може да доведе до следващи стъпки към отцепване на автономната територия от Испания. 

Декларацията бе подкрепена от 48 депутати от Баската национална партия и от партията "Билду", която се обявява за пълна независимост от Испания. Против бяха 27 депутати. 

Страната на баските, която вече има значителна самостоятелност, като дори може да събира собствени данъци, върви по стъпките на Каталония, която миналата година поиска независимост. Конституционният съд на Испания обяви каталунската декларация за нищожна и противоконституционна, но местното правителство продължава да настоява да проведе референдум за отделяне на 9 ноември.

Откакто въоръжената сепаратистка организация ЕТА прекрати бойните действия през 2011 г., се успокои напрежението, подклаждано през десетиленията на насилие, отнело стотици животи. 

Управляващата Баска национална партия заяви, че всяко право на самоопределение трябва да се договори с централното правителство. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай