Барак наредил спиране на бръмбарите за Меркел

Интернет корпорации плащат цената

Барак наредил спиране на бръмбарите за Меркел | StandartNews.com

Вашингтон. Американският президент Барак Обама е прекратил подслушването на германския канцлер Ангела Меркел и на други лидери, след като по-рано тази година разбрал, че Агенцията за национална сигурност (АНС) следи комуникациите на високопоставени световни политици. Това твърди в. "Уолстрийт джърнъл", като цитира правителствени източници. Според изданието Белият дом узнал за програмата едва след като през лятото в медиите изтекоха разкритията на Едуард Сноудън за шпионските програми на американските тайни служби.

В отговор администрацията на Обама е започнала вътрешно разследване, което установило, че обект на подслушване са били телефоните на 35 световни лидери. След това по нареждане на президентството някои от програмите за наблюдение, включително на Ангела Меркел и други световни лидери, са били прекратени. Все пак в. "Уолстрийт джърнъл" уточнява, че Белият дом не е спрял окончателно всички подобни програми, тъй като чрез тях САЩ получавали полезни разузнавателни данни.

Интернет корпорации плащат цената

Европейският съюз реагира остро на новите обвинения, отправени към Американската агенция за национална сигурност, според които тя е подслушвала лидерите на водещи страни от общността. В резултат на всичко това през миналата седмица Eвропейският парламент одобри проектозакон за електронната сигурност, пише в свой анализ "Блумбърг Бизнесуик".

Законът обаче няма да се отрази толкова негативно на агенцията, колкото на интернет корпорациите, които са застрашени от сериозни глоби, в случай че нарушат личното пространство на европейските потребители, което включва съхраняването и използването на тяхната лична информация. Законът предвижда парични санкции в размер на до 100 милиона евро или 5% от годишния оборот на дадена компания. Американските онлайн компании вече се сблъскаха със законодателството на Европейския съюз. Неотдавна Франция наложи 100 000 евро глоба на Google заради съхраняване на лична информация в приложението Street View.

Шпионският скандал в Европа може да предизвика нов икономически срив, предупреждава Фран Бъруел, вицепрезидент на базирания във Вашингтон Атлантически Съвет. Според нея законодателството в Европа няма да позволи подписването на предложения пакт за свободно преминаване на стоки между САЩ и Европа, ако не се стигне до споразумение за събирането на лична информация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай