България и Полша са с най-лош транспорт в ЕС

България и Полша са с най-лош транспорт в ЕС | StandartNews.com

Брюксел. България е предпоследна в класацията за състоянието на транспорта в Европейския съюз. На последно място е Полша. И двете страни са с оценка от – 6.

Класацията сравнява постигнатото от държавите членки в 22 свързани с транспорта категории, като за повечето от тези категории определя петте държави с най-добри постижения и съответно петте държави с най-слаби постижения. Холандия и Германия заемат челните места в класацията с високи резултати в 11 категории, докато Гърция, България и Полша са в другия край на класацията.

Целта на тази първа класация за състоянието на транспортния сектор в ЕС е да представи моментното състояние на транспорта в държавите членки в различни краища на Европа и да им помогне да установят недостатъците и да определят инвестиционните и управленческите приоритети. Класацията обединява данни от различни източници (например Евростат, Европейската агенция за околна среда, Световната банка и ОИСР).

Намерението на Комисията е през следващите години да усъвършенства показателите в диалог с държавите членки, транспортния отрасъл и други заинтересовани страни, както и да проследи напредъка на държавите членки.

Данните са обобщени по вид транспорт (автомобилен, железопътен, воден и въздушен), както и по следните категории:

· Единен пазар (достъп до пазара, регулиране)

· Инфраструктура

· Въздействие върху околната среда

· Безопасност

· Транспониране на правото на ЕС

· Нарушения на правото на ЕС

· Иновации и научни изследвания

· Логистика

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай