Баку: Армения погази примирието

Обстрелва азербайджански територии, има 9 убити и 34 ранени, съобщи външно министерство в Баку

Баку: Армения погази примирието | StandartNews.com

Армения погази примирието с Азербайджан, постигнато късно вечерта в петък след 10-часови преговори в Москва. С посредничеството на руския президент Владимир Путин външните министри на двете държави се споразумяха за прекратяване на огъня и създаване на хуманитарни коридори. Армия обаче не спази постигнатите договорки.

Веднага след влизане в сила на режима на хуманитарно прекратяване на огъня Агдамски и Тертерски райони на Азербайджан бяха подложени на артилерийски огън от страна на въоръжените сили на Армения, съобщи азербайджанското външно министерство. И допълни, че няколко часа по-късно въоръжените сили на Армения предприеха опит са настъпят в посока на Гадрут и Джебраил.

През нощта срещу 11 октомври вторият по големина град на Азербайджан Гянджа, който се намира далеч зад фронтовата линия, също е бил  подложен на ракетен обстрел от страна въоръжените сили на Армения. В резултат на атаката са загинали 9 цивилни лица, 34 души, в това число и деца са били ранени.

Ето пълния текст на изявлението на азербайджанското външно министерство:

Заявление на Министерството на външните работи на Република Азербайджан

Независимо от постигнатото в резултат на проведената с посредничеството на Руската Федерация московска среща на министрите на външните работи на Република Азербайджан и Република Армения споразумение за спазване на режима на хуманитарно прекратяване на огъня от 12:00 часа на 10 октомври 2020 г. въоръжените сили на Армения продължават грубо да нарушават тези договорености.

Веднага след влизане в сила на режима на хуманитарно прекратяване на огъня Агдамски и Тертерски райони на Азербайджан бяха подложени на артилерийски огън от страна на въоръжените сили на Армения. Няколко часа по-късно въоръжените сили на Армения предприеха опит са настъпят в посока на Гадрут и Джебраил.

В резултат на обстрела от страна на въоръжените сили на Армения на санитарна кола, обозначена с поставен по видим начин бял флаг, която събира телата на арменски войници на територията на Суговушан, един медицински работник е сериозно ранен.

През нощта срещу 11 октомври вторият по големина град на Азербайджан Гянджа, който се намира далеч зад фронтовата линия, беше подложен на ракетен обстрел от страна въоръжените сили на Армения. В резултат на атаката са загинали 9 цивилни лица, 34 души, в това число и деца са били ранени.

Обстрелването на мирни жители и градове от въоръжените сили на Армения след споразумението за прекратяване на огъня по хуманитарни съображения представлява още един ярък пример за варварство и показва, че призивите на ръководството на Армения за прекратяване на огъня не са нищо друго, освен лицемерие.

Преднамереното обстрелване от страна на Армения в рамките на провежданата от нея политика на агресия срещу Азербайджан на мирното население, на сгради, цивилни обекти и медицински персонал за пореден път демонстрира, че тази страна игнорира основополагащите норми на международното право, включително и международното хуманитарно право и Женевските конвенции, явно нарушава задълженията си и е много далеч от основните принципи на хуманизма.

Решително осъждаме тези актове на агресия от страна на Армения и призоваваме международната общност да предприеме решителни стъпки с цел принуждаването на страната окупатор Армения да спазва международното право и международните си задължения.

Цялата отговорност за ситуацията в региона пада върху военно-политическото ръководство на Армения.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай