Азербайджан с нота за военни престъпления на Армения

Декларациите са относно цивилните жертви и разрушения в град Гянджа, настъпили поради поредния ракетен удар на Армения, както и интензивния и умишлено тежък артилерийски обстрел по гробището в град Тертер Азербайджан от арменските въоръжени сили

Азербайджан с нота за военни престъпления на Армения | StandartNews.com

Омбудсманът на Азербайджан, който в страната се нарича Комисар по правата на човека, Сабина Алиева излезе с обръщения към международната общност за тежки нарушения, извършени от Армения в конфликта за Нагорни Карабах.

Декларациите са относно цивилните жертви и разрушения в град Гянджа, настъпили поради поредния ракетен удар на Армения, както и интензивния и умишлено тежък артилерийски обстрел по гробището в град Тертер Азербайджан от арменските въоръжени сили.

Азербайджан за пореден път призовава международната общност да не мълчи на тези насилствени действия и да подкрепя справедливата позиция на страната в изискването си от Армения да сложи край на своите престъпни деяния и да вземе решителни и обвързващи решения, които установяват международна правна отговорност.

Агенция Стандарт публикува пълните текстове на двете изявления на Комисаря по човешките права на Азербайджан:

Изявление

на комисаря по правата на човека (омбудсман) на Република Азербайджан относно цивилните жертви и разрушения в град Гянджа, настъпили поради поредния ракетен удар на Армения

Следвайки агресивната си политика, окупиращата Армения последователно и умишлено продължава да изстрелва ракетни бомби по гъсто населените места на Азербайджан. По този начин Армения открито нарушава устава на ООН, общите норми и принципи на международното право, включително международното хуманитарно право, особено Женевските конвенции от 1949 г. и техните допълнителни протоколи, както и договореното прекратяване на огъня, провъзгласяно на 10 октомври 2020 г. в 12:00 ч.

Съжаляваме, че на 17 октомври 2020 г. около 01:00 ч. въоръжените сили на Армения, които продължават да извършват военни престъпления и терористични актове, включващи престъпни елементи срещу мира и човечеството, отново удариха централните части на древната и гъсто населена Гянджа, вторият по големина град в Азербайджан, разположен далеч от фронтовата линия, с ракети от територията на Армения. Според предварителните доклади са убити 13 цивилни, включително 3 непълнолетни, 52 са ранени, а съдбата на 2 деца е безизвестна. Многобройни граждански съоръжения също бяха сериозно изложени на щети. Текат спасителни операции за спасяване на онези, които са попаднали под развалините.

И така, Армения за пореден път извърши военни престъпления, като се насочи към граждански лица на Азербайджан с военни провокации в нарушение на Резолюциите на СБ ООН (№ 822, № 853, № 874 и № 884), (1993), които изискват незабавно и безусловно изтегляне на окупационните сили от окупираните територии на Азербайджан.

Фактът на редовни обстрели на град Гянджа, както и на Мингечевир, град със стратегическо значение за енергийната сигурност на региона, както и на други населени места в региона, още веднъж доказва, че агресорът Армения като моноетническа държава пренебрегва общите норми на международното право, както и МХП. Въпреки това, съгласно правилата на МХП, по-специално Женевските конвенции, в ситуациите на въоръжен конфликт страните трябва да правят ясно разграничение между цивилни и бойци, военни и граждански обекти.

Окупиращата Армения продължава своите военни престъпления и терористични действия срещу мира и човечеството, използвайки специални ракетни системи за насочване на цивилни лица в явно нарушение на Женевските конвенции от 1949 г. и техните допълнителни протоколи, особено Женевската конвенция (IV), свързана със защитата на цивилни лица по време на война (12 август 1949 г.), Хагската конвенция от 1954 г. за защита на културните ценности в случай на въоръжен конфликт, КПД на ООН, Виенска конвенция за международното право (1969) и други обвързващи международни инструменти за правата на човека. Следователно е необходимо водещите международни организации и световната общност да осъдят актовете на Армения и да вземат строги мерки срещу него.

По този начин, като се има предвид продължаващата политика на агресия, военни престъпления и терористични действия от Армения, които застрашават живота и здравето на цивилни граждани на Азербайджан и които са против мира и човечеството, ние незабавно и отново призоваваме международната общност да не мълчи на тези насилствени действия и да подкрепя нашата справедлива позиция, в изискването си от Армения да сложи край на своите престъпни деяния и да вземе решителни и обвързващи решения, които установяват международна правна отговорност.

Сабина Алиева

Комисар по правата на човека

(Омбудсман)

на Република Азербайджан

17 октомври 2020 г.

 

ОБРЪЩЕНИЕ

на комисаря по правата на човека (омбудсман) на Република Азербайджан относно интензивното и умишлено изстрелване на тежък артилерийски обстрел по гробището в град Тертер Азербайджан от арменските въоръжени сили

Ние, с чувство на тъга заявяваме, че арменските въоръжени сили от 27 септември 2020 г. продължават интензивно да изстрелват с помощта на тежка артилерия и специални ракетни системи по гъсто населените цивилни селища, социални, културни и стратегически съоръжения, исторически, културни, религиозни сгради на Азербайджан и дори гробищата, които докосват моралните ценности на хората.

Арменската страна, в нарушение на договореното прекратяване на огъня, обявено от 10 октомври 2020 г., продължава умишлено да стреля по гъсто населените места на Азербайджан. В последствие 4-ма цивилни са убити и 4-ма са ранени поради умишленото нападение на арменските въоръжени сили върху градските гробища по време на погребение в град Тертер в ранните сутрешни часове на 15 октомври 2020 г., в грубо нарушение на общите норми и принципи на  Женевски конвенции от 1949, което се явява като варварски акт и престъпление срещу човечеството.

Редовният обстрел на цивилни селища и свети места от арменските въоръжени сили доказва още веднъж, че Армения, моноетническа държава, е приела фашизма като идеология и е нетолерантна към хора от други националности и религии. За разлика от агресора Армения, Азербайджан е мултиетническа, толерантна и мултикултурна държава, където различни хора от различен религиозен произход съжителстват в приятелска и братска среда. Азербайджан като независима държава с демократични принципи създава равни възможности за всички народи, живеещи на нейната територия, независимо от тяхната религия, език, раса и т.н. Азербайджан като място за среща на различни цивилизации, в продължение на векове, беше признат за място на национално и културно многообразие, където хора от различни етноси и вероизповедания живеят в среда на мир, спокойствие, взаимно разбирателство и диалог. Само в Баку има над двадесет асоциации и културни центрове на руснаците, украинците, кюрдите, лаките, лезгините, славяните, татите, татарите, грузинците, ингилоите, талишите, аварите, месхетинските тюрци, европейски и планински евреи, грузински евреи и германци. Наред с джамиите в столицата има и католически и православни църкви, еврейски синагоги като места за поклонение на вярващите. В Азербайджан е разработен специален модел на междурелигиозен диалог, който е добра практика за много полиетнически региони по света. Днес в множество висши учебни заведения по света се провежда курс на тема „Азербайджански модел на мултикултурализъм“.

Представители на различни религиозни общности у нас също призоваха световната общност и религиозните лидери да протестират срещу постоянния обстрел на гъсто населени цивилни селища в Азербайджан, както и срещу терористичния акт като убийство на цивилни по време на погребението в градското гробище в Тертер от арменската армия.

Бихме искали да подчертаем, че правителството на Армения и нейната диаспора са пристрастни и систематично се опитват да представят конфликта в Нагорни Карабах и военната агресия на Армения срещу Азербайджан като религиозна конфронтация и по този начин умишлено се стреми да прикрие факта на окупацията, одобрен от четири резолюции на Съвета за сигурност на ООН и да създаде впечатление за религиозна конфронтация сред неинформирани лица. Подобна пропаганда за нашата страна, която е включена в списъка на най-толерантните към религия страни и е призната за държава без антисемитизъм и религиозна дискриминация във всички съответни класации, разбира се, е за съжаление и изненадваща. В тази връзка заслужава само да се отбележи, че папа Франциск посети столицата ни през 2016 г., която беше обявена за годината на мултикултурализма в страната, и официално заяви на срещата с президента, че религиозната свобода е гарантирана у нас. Азербайджан също е възстановил катакомбите на Св. Марселино и Пиетро във Ватикана. Според международното мнение Азербайджан е примерна, светска държава, където правото на толерантност и свобода на съвестта е гарантирано и е първата светска демократична република създадена в мюсюлманския Изток. От тази гледна точка пропагандата, че арменската страна се опитва да преувеличи религиозния фактор, е неоснователна и явно е обречена на унищожение.

За пореден път призоваваме световната общност, религиозните лидери и международните организации да изискват от окупатора Армения безусловно въздържане от престъпни действия срещу цивилното население на Азербайджан, което е грубо нарушение на основните човешки права и свободи, причиняващо жертви и неуважение към материални, духовни и религиозни ценности, да освободи Нагорни Карабах и съседните области, които са исторически и международно признати територии на Азербайджан, и да предприеме спешни действия за установяване на международна правна отговорност срещу тази държава.

Сабина Алиева

Комисар по правата на човека

(Омбудсман)

на Република Азербайджан

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай