Австрия с по-строго законодателство за мигрантите

Австрия с по-строго законодателство за мигрантите | StandartNews.com

Австрийският парламент прие нов пакет от закони за мигрантите, идващи в страната.  В рамките на новите мерки правителството ще може да обявява извънредно положение заради мигрантската криза и ще може да отхвърля още на границата голяма част от подаваните молби за убежище, включително и на бежанци, идващи от страни с военни конфликти като Сирия.

Австрия ще изпрати на границата с Италия 250 полицаи, които да извършват проверки на граничния пункт в прохода Бренер, заяви началникът на полицията на Тирол Хелмут Томац. "Не е изключено да бъдат привлечени и военни", каза той на пресконференция в италианския град Болцано.

Отначало контролът по границата ще се извършва от 250 полицаи. В случай на необходимост на помощ ще им бъдат пратени военни, но окончателното решение ще вземе министерството на отбраната, каза Томац, цитиран от Дарик. 

Той внесе яснота в обявените по-рано днес от австрийските власти планове за телената ограда по границата на Австрия с Италия в района на Бренер.

"При необходимост на границата ще бъде разтегната заградителна мрежа с дължина 370 метра. Тя ще бъде разпъвана само в случай на образувал се поток от мигранти", каза още Хелмут Томац. Той отбеляза, че поставянето на това заграждение зависи от Италия и от нейната степен на сътрудничество.

"Австрийските власти искат разрешение от Италия да започнат да осъществяват контрол по пътищата и във влаковете още на италианска територия", каза Томац. Италианската страна вече протестира на различни нива срещу решенията на Виена за контрол по границата с Италия, което де факто означава ограничаване на движението, отбелязва ТАСС. Италианските власти и властите на провинция Болцано, където се намира проходът, казват, че контролът ще доведе до много големи загуби за износа, включително на хранителни стоки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай