Анджей Дуда побърка Полша и Украйна. Сензационни думи

Какво изтърси полският президент

Анджей Дуда побърка Полша и Украйна. Сензационни думи | StandartNews.com

Думи на държавен глава предизвикаха сериозен политически смут и изненада.

Президентът на Полша Анджей Дуда постави под съмнение връщането на Крим на Украйна, с което попадна под критиките на управляваща коалиция в страната и Украйна, предаде Ройтерс.

От началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. насам Варшава е един от най-верните поддръжници на Киев и полската позиция винаги е била, че Украйна трябва да си възвърне контрола върху цялата си територия, за да възпре бъдеща руска агресия.

"Трудно ми е да отговоря на този въпрос. Не знам дали Украйна ще си върне Крим, но смятам, че ще си върне Донецк и Луганск", отговори полският президент.

Той добави, че Кримският полуостров, който Русия анексира през 2014 г. - осем години преди пълномащабното си нашествие в Украйна, "е специално място... и по исторически причини. Защото всъщност, ако погледнем в исторически план, през по-голямата част от времето то е било под руска власт".

Думите на президента на Полша попаднаха под критиките на управляващата в страната проевропейска коалиция, които са в друг политически лагер от този на президента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай