Американски съд стъжни живота на Тръмп

Очаква се милиардерът да обжалва, което ще изпрати делото във Върховния съд на САЩ

Американски съд стъжни живота на Тръмп | StandartNews.com

Източник: Асошиейтед прес, архив

Бившият държавен глава Доналд Тръмп няма президентски имунитет и може да бъде съден по обвинения в заговор за опорочаване на изборите през 2020 г., спечелени от Джо Байдън, реши Апелативният съд на Съединените щати.

Доналд Тръмп твърдеше, че не може да бъде преследван за действия, които според него, произтичат от задълженията му на държавен глава.

Очаква се милиардерът да обжалва, което ще изпрати делото във Върховния съд на САЩ. Там представителите на републиканците имат мнозинство.

Първоначално делото срещу Тръмп за опит за преобръщане на изборните резултати беше насрочено за 4 март. Впоследствие то беше отложено до произнасянето на съда по имунитета на бившия президент. Ако сега случаят отиде във Върховния съд, развръзката може да се очаква след месеци.

Тезата на защитата на Тръмп е, че президент, който не е осъден по процедура за импийчмънт в Конгреса, не може да бъде подложен на криминално преследване. Защитата изтъква, че наказателната процедура е минала в Камарата на представителите, но без да има присъда в Сената.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай