Ал Кайда планира кървава баня на Запад (ОБЗОР)

Ал Кайда планира кървава баня на Запад (ОБЗОР) | StandartNews.com

"Ислямска държава" пое отговорност за "Шарли Ебдо", закани се на Великобритания и Америка

Заплахата е от базирана в Сирия клетка на организацията, предупреди МИ5

Базирана в Сирия клетка на "Ал Кайда" се смята, че е замислила няколко мащабни атентата срещу цели на Запада. За това предупреди шефът на британското контраразузнаване МИ5 Андрю Паркър. "Група терористи от "Ал Кайда" в Сирия планират атаки срещу Запада, които имат за цел да нанесат масови жертви", каза Паркър в изявление в централата на МИ5 в Лондон. Подобни речи са рядкост, последното му публично изказване беше през октомври 2013 г., припомня Ройтерс. По думите му терористите ще се целят в транспортни мрежи и туристически забележителности и емблематични места. Той описа атентата срещу сатиричното списание "Шарли Ебдо" като "ужасяващо напомняне за намеренията на тези, които искат да ни наранят". Според него става дума за по-сложни и по-амбициозни планове както на "Ал Кайда", така и на техни имитатори. Прес асошиейшън твърди от своя страна, че става дума за клетката "Хорасан", съставена от ветерани джихадисти от възникналата в Сирия групировка "Фронт Ал Нусра". Смята се, че числеността й е от 50 души, сред които експерти по бомби и високопоставени членове на "Ал Кайда", преместили се в Пакистан от Афганистан след началото на войната срещу талибаните през 2001 г. "Службите за сигурност като МИ5 правят всичко възможно да осуетят терористични планове, но знаем, че не можем да се надяваме да спрем всичко", посочи Андрю Паркър, цитиран от в. "Индипендънт".

Междувременно духовник от "Ислямска държава" заяви, че радикалната групировка е отговорна за нападението срещу "Шарли Ебдо", предаде ДПА. "Започнахме с акцията във Франция, за която поемаме отговорност. В неделя ще има във Великобритания, Америка и другаде", каза Абу Саад ал Ансари в проповед в контролирания от "Ислямска държава" иракски град Мосул. "Това е послание към всички страни, участващи в коалицията (предвождана от САЩ), която убива членове на "Ислямска държава", заяви той. Днес и терористичната организация "Аш Шабаб" в Сомалия приветства атентата срещу "Шарли Ебдо".

Меркел и Рахой на марш в Париж

Големите десни и леви партии във Франция, както и големите синдикати организират в неделя в Париж т.нар. републикански марш, който трябва да покаже единството на нацията след атентата срещу редакцията на в. "Шарли Ебдо". На събитието се очаква да присъстват канцлерът на Германия Ангела Меркел, испанският премиер Мариано Рахой, президентът на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев, други световни политици. В събитието обаче не е поканена крайно дясната националистическа партия на Марин льо Пен -Национален фронт. Заради събитията във френската столица президентът Франсоа Оланд и Меркел отложиха срещата си в Страсбург, която бе планирана за неделя.

Във война сме срещу тероризма, не срещу религия или цивилизация, заяви пък френският премиер Манюел Валс. Той добави, че "може да се окаже необходимо да се предприемат по-нататъшни мерки", за да се посрещне заплахата на тероризма след нападението срещу "Шарли Ебдо".

Приятелката на Шарб: Знаех, че ще го убият

Бившата приятелка на главния редактор на "Шарли Ебдо" Стефан Шарбоние, който бе убит при атаката срещу френския вестник, разкри пред местните медии, че знаела каква ще е съдбата му.

"Знаех, че той ще умре като Тео ван Гог (холандски карикатурист, убит през 2004 г.). Умолявах го да напусне Франция, но той не искаше. Приятелят ми е мъртъв, защото рисуваше във вестник", каза 41-годишната Жанет Буграб, цитирана от британския в. "Дейли Мейл". Тя бе член на Френския национален съвет, който действаше по времето на Никола Саркози, и бивш високопоставен правителствен чиновник.

"Той нямаше деца, защото знаеше, че ще умре. Живееше без страх, но знаеше какво ще му се случи", добави Жанет, която 3 г. живяла с Шарп и осиновената й дъщеря Мей.

Г-жа Буграб, която е адвокат, разкри как е научила за убийството на Шарб. "Бях на съвещание и разбрах, че е имало стрелба в редакцията на вестника. Веднага му пуснах есемес, втори, трети, след това звъннах. Той не вдигна, а винаги ми отговаря. Когато отидох там, имаше кордон от полицаи и не ни пуснаха. Разбрах, че е мъртъв", сподели Жанет и добави, че полицията е могла да предотврати атентата.

Попитана дали е била утешена от лозунга "Аз съм Шарли", подет по света след атаката, и може ли той да бъде сметнат за знак на победата, на надеждата, тя отговори: "Абсолютно не, защото той е мъртъв. Това по никакъв начин не е победа. Това е загуба. Това е трагедия за страната ни и аз отказвам да се радвам на идеята, че хората демонстрират по улиците, защото ценното същество, което ме придружаваше в живота, ми бе отнето".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай