300 мигранти в Турция тръгнаха, засега към Гърция

Има само едно нещо, което Европейският съюз може да направи, а то е да окаже помощ на турската република, каза Йомер Челик

300 мигранти в Турция тръгнаха, засега към Гърция | StandartNews.com
  • Има само едно нещо, което Европейският съюз може да направи, а то е да окаже помощ на турската република, каза Йомер Челик

Стотици мигранти в Турция се насочиха към границите на път за Европа, след като високопоставен служител в Анкара заяви, че държавата „отваря портите си” и вече няма да спира мигрантите. Това съобщиха местните медии в петък.

ВИЖ ОЩЕ: Ще пусне ли Турция бежанците към Европа

До това развитие на ситуацията се стигна, след като 33 турски войници бяха убити в северозападната сирийска провинция Идлиб при въздушен удар в четвъртък, за който Анкара обвини Дамаск.

Проправителственият всекидневник "Сабах" заяви, че решението за "отваряне на граничните порти" е взето след спешна среща, председателствана от президента Реджеп Тайип Ердоган в четвъртък.

Близо 300 мигранти пристигнаха в провинция Одрин на границата с Гърция с опит да отидат в Европа, съобщи агенция DHA. Групата включва сирийци, иранци, иракчани, мароканци и пакистанци, които казаха пред репортери на агенцията, че са дошли на границата, след като са чули новината за войниците.

Друга група мигранти пристигнаха на брега на Айваджик в Чанаккале, Западна Турция, и искат да отидат до Лесбос с лодки, след като чули информацията за "политика на отворени врати", предаде DHA. Агенцията публикува снимки на хора с багаж, вървящи през нощта в Одрин и Чанаккале.

"Казахме, че не можем да се справим с натиска на новопристигналите бежанци", заяви говорителят на управляващата партия на Ердоган Йомер Челик пред телевизия Си Ен Ен-Тюрк в петък сутринта. "Политиката ни за бежанците остава същата, но има ситуация и ние не сме в състояние да задържим нещата на това положение", каза Челик.

"Има само едно нещо, което Европейският съюз може да направи, а то е да окаже помощ на турската република", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай