Ще пусне ли Турция бежанците към Европа

Обяви, че повече няма да спира сирийските бежанци

Ще пусне ли Турция бежанците към Европа | StandartNews.com

Турция няма повече да спира сирийските бежанци да достигат Европа. Това каза високопоставен турски представител, цитиран от "Ройтерс", предаде БНР. Бреговата охрана и граничните служители по сигурността са получили нареждане да не се намесват, ако мигрантите тръгнат да пресичат границите. В Турция по официални данни има около 3 милиона и 700 хиляди сирийски бежанци.

ВИЖ ОЩЕ: Русия и Сирия бият по турски войници в Идлиб

Това стана, след като при въздушни удари на армията на сирийския президент Башар Асад срещу позиции на турската армия в сирийската провинция Идлиб загинаха най-малко 33 турски войници.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди атаките на Сирия и Русия в провинция Идлиб. Той призова "сирийския режим и руския му съюзник" да "спрат офанзивата си, да спазват международното право и да подкрепят усилията на ООН за мирно уреждане" на конфликта.

Най-малко 33 турски войници бяха убити вчера в Идлиб при въздушни удари. Още няколко души са тежко пострадали при нападението. Според други източници жертвите сред турските военни са много повече.

Анкара нанесе ответни удари по позиции на армията на Башар Асад. "Всички известни позиции на режима бяха обстреляни от нашите сухопътни и военновъздушни части", каза в комюнике ръководителят на Дирекцията по комуникации в турското президентство Фахреттин Алтун.

Вследствие на ескалацията на напрежението в Сирия в Анкара се проведе извънредна среща, председателствана от президента на страната Реджеп Тайип Ердоган. Заседанието в президентския дворец продължи два часа и в него взеха участие военният и външният министър, началникът на Генералния щаб, ръководителят на разузнавателната служба МИТ и други високопоставени официални лица. Крайната националистическа Партия на националистическото действие, която подкрепя управляващата Партия на справедливостта и развитието, и опозиционната Народнорепубликанска партия проведоха извънредни заседания на ръководствата си във връзка с обстановката.

САЩ също призоваха за прекратяване на настъплението в Идлиб и изразиха подкрепа за Турция. "Заставаме зад нашия съюзник в НАТО Турция и продължаваме да призоваваме за незабавно спиране на тази отвратителна офанзива на режима на Асад, на Русия и на силите, подкрепяни от Иран", каза в комюнике говорител на Държавния департамент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай