ВИДЕО: Цунами от фенове погълна Рейкявик (ОБЗОР)

ВИДЕО: Цунами от фенове погълна Рейкявик (ОБЗОР) | StandartNews.com

Искат маратон от купони за националите

Исландските национали бяха посрещнати като герои в своята родина. Феновете заляха като вълна улиците на Рейкявик, за да поздравят своите сънародници. Исландия напусна Евро 2016, след като загуба с 2:5 от Франция на 1/4 финала. Но само по себе си класирането до тази фаза на турнира предизвика истински фурор не само на острова, но и по целия свят. Затова и героите получиха подобаваща почит. Националите се качиха на открит двуетажен автобус, за да минат през улиците на града. Гордите привърженици ги сте стекоха към тях и заедно се отправиха към централния площад. Там играчите, треньорите, премиерът Сигундур Инги Йохансон, както и верният барабанист на агитката Джоуи, се качиха на огромна сцена. Около 20 000 хиляди фена и всички на подиума заедно изпълниха вече световно известната викингска радост с пляскане.

Селекционерът на Исландия Ларс Лагербак остана наистина удивен от случващото се.

"Това е фантастично. Усетихме го още във Франция. Но сега когато се прибрахме е още по-силно и истинско. Още като кацнахме на летището в Кефлавик имаше хора, които ни поздравяваха и ни се радваха. От там до Рейкявик по целия път получавахме поздрави. Наистина, уникално е!", каза шведът. "Това, което с момчетата и екипа направихме е наистина феноменално. На дебютното участие не загубихме нито един мач в групите и отстранихме Англия. Сега мога да кажа с удоволствие, че тези играчи, тези мъже, тези герои трябва да празнуват няколко дни сред сънародниците си!", отсече Лагербак.

Точат секирите за Мондиал 2018

Исландия ще вдигне оборотите, за да може да се класира за Световното първенство през 2018 г. в Русия. Това заяви капитанът на Исландия Арон Гунарсон. "Сега ще се порадваме на успеха и фурора, които предизвикахме у нас и по света. Но съвсем скоро трябва да седнем и да обсъдим стратегията за предстоящите квалификации за световното. Представихме се добре, но там ще е още по-трудно. Затова трябва да тренираме здраво. Хората вече ще очакват от нас да се класираме. А и после да играем на ниво", каза капитанът. В световните квалификации те ще срещнат познат съперник в лицето на Турция, които вече веднъж победиха с 3:0 за европейската квалификация. Друг корав противник в групата им е Хърватия. Исландия стартира на 5 септември като гост на Украйна.

Гюлфи кани всички във Висшата лига

Асът на "Суонзи" Гюлфи Сигурдсон иска неговите колеги от исландския национален отбор да ритат във Висшата лига на Англия. "Всеки иска да играе там. Това е да си на правилното време и на правилното място. Затова насърчавам отборите от Англия да се оглеждат за исландци", каза Гюлфи. В същото време пък мърсисайдският вестник "Ливърпул Ехо" съобщи, че на "Анфийлд" са очаровани от защитникът на Исландия Рагнар Сигурдсон. Мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп ще отправи оферта към играча на "Краснодар" съвсем скоро.

Топка с автографи за сина на прецакан баща

Страхотен жест към приятел направи исландският фотограф Оскар Пол Елфарсон. Той примоли националите да разпишат една топка от европейското и да я подарят на сина на Стивън Свен. Приятелят на Оскар купил фалшиви билети за себе си и деветгодишния си син от измамници и двамата не успели да наблюдават своите любимци срещу Франция (2:5) на 1/4-финала. Историята трогнала футболистите на Исландия и пръв подписа си върху топката сложи вратарят на отбора Ханес Халдорсон.

Полицията разследва ужилване с 200 билета

Около 200 исландски фенове са изгорели с фалшиви билети за 1/4 финалния мач срещу Франция (2:5). Това съобщиха от исландското издание "mbl". Полицията в страната се активизирала да рови. Френските им колеги също вече са се заели със случая. Хората купували пропуските си чрез интернет от фалшив профил във Фейсбук. Човекът, който стоял зад него, твърдял, че работи с УЕФА. Измамникът пратил привържениците в бар в Париж, за да си чакат пропуските. Феновете тръпнели в очакване, а после някой им хвърлил една торба с хартийките. На входа на "Стад дьо Франс" обаче се оказало, че те са фалшиви. "Фиаско и детски плач! Това беше положението на единия от секторите", сподели пред исландското издание "mbl" един от очевидците. Хората купили пропуските, тъй като били на "оферта". Някой от тях специално излетели от Исландия за мача.

Шведите гледат повече островитяните

отколкото своите национали. 2,6 млн. шведи са гледали 1/4 финала между Исландия и Франция. А 2,3 млн. пък са гледали своите любимци срещу Италия в груповата фаза. Като разликата от 300 000 хиляди е почти колкото е и населението на Исландия.

Двама пропуснаха партито

заради ангажименти с клубния им отбор. Вратарят на Исландия Йогмундур Кристинсон и защитникът Биркир Сьеварсон не могат да купонясват със своите сънародници, тъй като в събота имат мач. Двамата играят за шведския "Хамарби" и гостуват на "Хакен" в 13 кръг на местното първенство.

Бярнасон стана мъж на седмицата

в авторитетното френско списание "Elle". Биркир спечели гласуването със своите физически качества. "28-годишен с руса дълга коса, притисната и прибрана с тънка лента", така списанието описва Бярносон.

Селфита и автографи получиха

доста от феновете, които посрещнаха своите герои по улиците на Рейкявик. Играчите на Исландия също заснеха уникалната подкрепа, която получиха.

Успехът счупил рекорд на вулкан

от 2010 г., който изригна и внесе доста смут в Европа. Сега 1/4 финалът на Исландия е донесъл повече интерес към страната от колкото Ейяфятлайокутъл, който сътвори голям хаус на Острова и целия континент с огромен облак от пепел. Тогава затвориха много летища във Великобритания и Западна Европа. Сега обаче целият свят се интересува от Исландия и чете всякакви истории за тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай