Весела Лечева направи строга заявка, какво обеща

Диалог с федерациите, сигурност и спокойствие за спортистите са приоритети

Весела Лечева направи строга заявка, какво обеща | StandartNews.com

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева представи своя екип и приоритетите пред министерството в рамките на служебното правителство. 

Весела Лечева подчерта, че една от най-важните задачи е връщане на спокойствието и сигурността, така че да бъде осигурен безпрепятствен тренировъчен процес на състезатели, треньори и специалисти. Друг приоритет е възстановяването на диалога със спортните федерации, който е бил прекъснат в последните месеци.    

„Само след две години са Олимпийските игри в Париж и за мен като министър е важно да бъдат създадени добри условия на състезателите. Диалогът със спортните федерации е изключително важен“, подчерта Весела Лечева.

Екипът на Министерството на младежта и спорта ще подготви Националната стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта (2022-2034), като ще бъде използван капацитетът на специалисти от НСА, БАН, НСИ и всички министерства, които имат отношение към тази политика. Документът ще бъде оставен на следващото редовно правителство. 

„Не е важен само броят на медалите. По-важен е броят на спортуващите хора в България, на децата, които са заети в организирана форма на спорт. Физическата годност на населението е ключов национален въпрос“, е мнението на Весела Лечева.        

Предстои да бъде направен анализ на работата на Българския спортен тотализатор и „Национална спортна база“ ЕАД.

Министър Весела Лечева подчерта, че БСТ е изключително важен за финансирането на българския спорт и се очаква с последните законови промени той да акумулира чувствително повече средства. 

„В България спортът е системно недофинансиран. В този контекст възниква и въпросът за състоянието на БСТ, който се явява основен финансов източник за българския спорт. Последните промени, които се направиха в Закона за хазарта и за начина, по който да работи държавното предприятие, предполага увеличаване на средствата за българския спорт. Затова и хората, които са назначени да управляват тази изключително важна структура, трябва да са с професионални умения и компетентности. Изискала съм цялата информация за начина, по който се управлява дружеството през последните няколко години. Важни са решенията, които са взимани по отношение не само на приходите, но и целесъобразността на разходите и тяхната ефективност“, коментира Весела Лечева. 

Такъв анализ ще бъде направен и за НСБ, която управлява най-големите спортни обекти.  Там също са констатирани проблемни теми. 

„НСБ има сериозни проблеми по отношение на функционирането, свързани с безпрепятствен процес – тренировъчен и състезателен. Много са важни компетенциите на хората, които извършват тази административна дейност. Имала съм възможност да контактувам в предишното ми качество на президент на Българския стрелкови съюз. Бих казала, че се желае много повече, защото тези дружества стопанисват най-важните спортни обекти за българския спорт“, каза Весела Лечева, припомняйки и провалено състезание от националния спортен календар. 

Що се отнася до плановете за стадион „Българска армия“ министър Лечева беше категорична, че най-важната задача е да се запази държавният интерес, без да се пречи на развитието на спортните организации. 

Лечева отговори и на въпрос за залата в Бургас, за чието довършване редовното правителство е отпуснало допълнителни 15 милиона лева. Тези пари не са част от бюджета на Министерството на младежта и спорта, уточни тя. 

„Проблемът със залите като тази в Бургас е, че се правят проекти, в които се наливат огромни средства без да се взима предвид тяхната ефективност и възможността за бъдещата им експлоатация и поддръжка“, констатира министърът. 

Весела Лечева съобщи също така, че няма осигурени 50 милиона лева за спортния комплекс „Червено знаме“ в София, за който говореше нейният предшественик Радостин Василев. Работата по обследването на обектите от екип на ВИАС продължава. 

„Няма да взема сама решението за съдбата на комплекса, а след консултации с широк кръг специалисти“, подчерта министърът. 

Заместникът на Весела Лечева - Петър Бучков ще отговаря за младежките програми, като водеща за тях трябва да е прозрачността. Той даде пример с организация, която е спечелила проект за 400 000 лева, а е била създадена през месец април тази година, което създава съмнения за мотивите, които стоят зад въпросната процедура. Организацията сама се е отказала от реализацията на проекта си. Младежките организации искат не само прозрачни процедури, но и достъпни правила, констатира Бучков. 

Заместник-министър Петър Георгиев постави акцент върху олимпийската подготовка, като вече се водят разговори с федерациите не само за Париж 2024, но и за Лос Анжелис 2028. Също така се надява до месец да бъде пуснат единен регистър, обхващащ всички спортни организации, бази и треньори, който е част от изпълнението на политиката за електронно управление на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай