УЕФА съгласна за Висшата лига

УЕФА съгласна за Висшата лига | StandartNews.com

Централата поема контрола над навлеците в елита

УЕФА е дала принципно съгласие за създаването на Висша лига у нас. Това гарантира зам. изпълнителният директор на БФС Павел Колев. Той работи по проекта заедно с Атанас Караиванов от ПФЛ. "Имаме уверение, че няма да има санкции за евентуалните промени", каза Колев.

Отборите, които са сега в "А" група, ще запазят местата си според резултатите. Към тях ще бъдат прибавени тези, които влизат по право от "Б". Елитът ще бъде увеличен и с клубове, които ще получат уайлд карт. Това обаче ще стане по точно определен критерий - резултати, история, привърженици, финансови възможности и база. Именно последното може да забави процеса, докато всички не си вкарат стадионите в ред. Промяната ще бъде обсъдена от Борислав Михайлов и Красен Кралев, а след това ще се водят разговори и с клубовете.

"Уайлд карт ще се дава само веднъж и в бъдеще няма да се добавят отбори", уточни Колев.

С такава се надяват да се сдобият ЦСКА, "Литекс", "Локо" (Сф) и както и още няколко тима. УЕФА обаче си запазва правото да им проведе собствен мониторинг. Освен това от Нион ще могат да им наложат и санкция като лишаване от участие в евротурнирите за определен период. "Тази лига ще бъде извадена като администрация от БФС", уточни още Павел Колев. Така клубовете сами ще се грижат за управлението на първенството, като за целта сигурно ще бъде избрана нова управа на ПФЛ. Топката по всички проблеми в бъдеще ще бъде в двора й.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай