Тонев: Синът на Гунди ще открие сектор "А"

Тонев: Синът на Гунди ще открие сектор "А" | StandartNews.com

Измислиците за "Левски" ни изкарват извън нерви

Не искахме ограда, но така е по наредба, отсече шефът на "сините"

Един от собствениците на "Левски" Иво Тонев е на крачка да сбъдне мечтата си и да завърши една от най-големите промени на "Герена" - сектор "А". Той бе пряко ангажиран със строежа, който се проточи 3 години. Тонов говори вчера пред "Дарик" за новата трибуна, но не подмина и останалите въпроси около клуба.

- Как сте?

- Уморен, но като цяло добре.

- Аз (б.р. Томислав Русев) редовно обядвам край сектора и през последните дни само с каска на главата не съм ви виждал?

- В началото слагах и такава, за да се спазват правилата, но вече няма нужда.

- Можем ли да кажем, че днес сектор "А" е узаконен и готов за пускане?

- На 90%. Имаме една малка забележка. Трябва да я решим до утре (б.р. днес), да получим лиценз за пред БФС от общинската комисия. Така е по закон. Надявам се, че до сряда вечерта ще имам подписани всички необходими документи.

- Колко струва трибуната?

- Бях решил сега да не говоря за пари, а да го направя на откриването. Но ще променя решението си. До момента сектор "А" струва 11,5 млн. лева. За да бъде довършен докрай, остават още две неща, които ще погълнат средства - козирка за 1,8 млн. лева, както и съблекалните и залите за пресконференции. Тяхната прогнозна цена е 800 000 лв. Крайната сума за трибуната ще бъде около 14 млн. Има допълнителни неща като мебелировка, телевизори, които ще бъдат 44 на брой. Освен това при стадионите цената не се изчислява на квадратен метър, а на място. При нас тя е 1200 евро. За справка - на стадиони в региона около нас най-евтиното е 1400 евро. В останалата част на Европа стига до 3700. Считам, че сме се справили добре като цена и качество. Ще дължим 8,3 млн. лева на строителите.

- Как ще се разплатите?

- Всички приходи ще отиват за тях. Така ще бъде от събота, докато не се издължим. При добро управление сектор "А" може да докарва до 1,5 млн. приход на година. Хората обаче трябва да пълнят и останалите трибуни. Средствата от тях са за клуба.

- Какво ще привлече най-много хората в сектор "А"?

- Това е съоръжение, което няма аналог в България. Ще видят нещо, което до сега са срещали само при посещение на мач в Западна Европа. Архитектите събраха три стадиона на едно място, за да се получи проектът. Най-важното е, че този сектор не е за нас, а за публиката. Важното е как се чувстват хората. Ще имаме и страница за забележки и критики, за да отстраним слабостите. Но най-вече "Левски" трябва да ги радва с играта си. Това е затворен кръг. Трябва да го разберем най-накрая. Все пак сме 2016 година. Трябва да има публика, която да дава подкрепа и да осигурява с присъствието си финанси. С тях се купуват нови играчи, които ако се представят добре, ще идват още повече на трибуните. Затова първата и важна стъпка е да се представим добре в събота.

- Имаме въпрос от привърженик, който се интересува дали има места за хора с увреден слух?

- Час и половина преди мача всички могат да се разходят и да видят. Има хубави места за хора в неравностойно положение. Не мога да кажа какво е направено за тези с проблеми със слуха, но ще се поинтересувам.

- Козирката, треперите ли какво ще е времето?

- Това е силно казано. Знам, че хората са негативно настроени. Никой няма да каже колко са удобни седалките, ако завали дъжд. При всяко положение ще се постарая до края на годината да има. Не искам да се ангажирам със срокове. Дължа извинение на феновете, че забавихме откриването с почти 2 години. По съблекалните ще започнем да работим от 1 септември. Там чакаме доста скъпи неща.

- Казахте телевизори, значи феновете ще могат веднага да гледат спорните положения?

- Да. На третия етаж. Там ще има и две места, където ще се продават напитки, храни. Ако дойдат по-рано, ще се радват и на други мачове. Във ВИП ресторанта има 16 телевизора. По един и в Скай боксовете. Вече сме продали 11 от тях.

- Доста се говори за ограда пред първите редове?

- По закон трябва да има такава. Записано е и трябваше да го изпълним. Трябва да е висока от 1,50 до 2,50 метра. Нашата е 2,10. Но ще изненадаме хората и няма да им пречи.

- Ветераните?

- Да, и за тях има място. Баждеков се занимава с тях. Става въпрос за над 100 места. Това са хора, които са дали живота си за "Левски" и заслужават респект.

- Кой ще реже лентата?

- Поканили сме човек по предложение на феновете. Искам да вметна, че в сектор "А" ще работят 100 души - стюарди, сервитьори и други. Все пак трибуната е за 6000 зрители. Поканили сме за лентата Андрей Аспарухов, сина на Гунди. Чакаме отговор, защото той живее в САЩ. Има и ангажименти там. Чакаме отговор, ако не - ще има изненада.

- Какво ви струва това лично на вас?

- Аз си знам, както и семейството ми. Когато бе спрян строежът за 2 месеца, я кръстиха трибуна "Тонев". Но за мен винаги си е бил сектор "А" и хората ще се гордеят с него.

- Какво друго предстои по базата?

- За есента да се постараем да направи осветление на още един от тренировъчните терени, както и да помогнем на Станислав Ангелов на "Раковски".

- Продължават атаките и по собствеността?

- Не искам да говоря по този въпрос. Това е изчерпана тема. Всякакви хора се упражняват, включително и от няколко клубове. Никой няма да им обърне внимание, ако не е "Левски". При нас всичко е ясно.

- Как така кацат спонсорите на "Герена"?

- Отново преекспонирана тема. Много голяма част от фирмите, изключвам спонсора "Виваком", "Ефбет", "Щрабак" и "Спетема", са фирми, свързани с мен или останалите собственици. Все пак сме хора с бизнес. "Ефбет" помага и на други клубове, "Спетема" и "Виваком" също. Имат си стратегия.

- "Турски авиолинии" също се появи на паната?

- Просто бяхме на подготовка в Анталия и те предложиха срещу реклама да пътуваме безплатно. Просто и прозаично обяснение.

- Преди години по същото време се говореше, че "Левски" върви към аматьорите. Сега какво е положението?

- Отлично. Затова миналото лято намалихме заплати - на директори, служители, треньори и играчи. Погасихме почти 4 млн. задължения. В момента единствено дължим под 5 млн. към НАП. Не считам, че имаме проблем с лиценза. Благодаря на всички и се надявам, че никога няма да сме пак в такова състояние.

- Стойчо Стоев и Георги Иванов?

- Преди да отговоря, ще кажа, че "Левски" се управлява по нов и хубав модел. Гордея се с него. За начина, по който се вземат решения. Споровете и дългите управителни съвети. До преди 2 години приемах, че само аз съм прав. Промених се, научих се да слушам. Това е правилният път пред "Левски" и не подлежи на коментар!

- Но все пак ви нападат, че допускате феновете прекалено много до кухнята?

- Напротив. Но тяхната роля не е лесна. Хем защитават позицията на останалите, но и виждат какво става в клуба.

- Все пак кажете за ситуацията около Георги Иванов и Стойчо Стоев?

- На такива въпроси ще отговарям в края на месец май. За Георги се изговориха доста неверни неща. Той е честен човек, който дава всичко за "Левски". Много неща промени в себе си, а и в клуба.

- Има ли опасност пак да купите шест-седем нови и да се разделите с толкова?

- Не. Дори няма да гоним никой. Водим преговори с трима, на които им изтичат договорите. Естествено, ако си тръгнат, ще им търсим заместници.

- Все пак колко нови ще търсите?

- Трябват ни само трима.

- А Вуцов и Хубчев?

- Нелепи неща. Говоря истината, който иска да ми вярва. Другите да продължават с измислиците. Тези две имена не са обсъждани. Нито някой от нас е говорил с тях. Няма как да стане - аз, Александър Ангелов или Николай Иванов да го направи зад гърба на другите.

- Но има слухове, че не мислите по един и същ начин?

- Знам всичко, което се говори. Опитват се да внушават неща на хората, и то злонамерени, за да пречат на "Левски". В този клуб не е спокойно, но измислиците ни изкарват извън нерви.

- Кога "Левски" ще вдигне купа?

- Не мога да отговоря, но ще ви кажа едно - няма да предам "Левски".

- Хората са нервни искат трофеи.

- Това е работа на спортно-техническото ръководство, а нашата е да им осигурим средствата за постигане на целите.

- Гонзо поиска преди дни ясна стратегия за следващото първенство?

- Провокираш ме. Ще говорим за тези неща през май. Имаме и други важни въпроси като школите и администрацията, където имам забележки. Подминавате ги, а са много важни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай