Синя радост. Откриха паметника на Гунди СНИМКИ

Намира се близо до дома на легендарната деветка

Синя радост. Откриха паметника на Гунди СНИМКИ | StandartNews.com

При огромен интерес днес в столичния парк "Гео Милев" бе открит паметник на най-голямата фигура в историята на "Левски" - Георги Аспарухов - Гунди.

Монументът е издигнат в близост до родния дом на легендарната деветка, а на церемонията присъстваха множество фенове на столичани, познати личности, свързани с клуба, както и кандидат-кмета на ГЕРБ в София Антон Хекимян.

Паметникът бе изграден по идея на местния фенклуб - РЕДУТА, а след това до осъществяването на всичко се стигна посредством комитета "Привърженици на ФК Левски", Levski Family и множество дарения от страна на феновете на отбора.

Статуята на Аспарухов е в цял ръст, а на плоча са увековечени и може би най-известните му думи - "Кажи им, че има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не са чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!".

Великият нападател е роден в квартал "Редута", буквално в непосредствена близост до парка, където бе издигнат неговия паметник, а след това и дълги години е живял в района.

Преди да загине трагично в автомобилна катастрофа на 30 юни 1971 година, Гунди изиграва 199 мача със 125 гола за родния си тим, а има и два сезона в Ботев (Пловдив).

С националния тим на страната ни има 49 участия, в които е вкарал 18 пъти.

През 2024 година пък по кината ще излезе и пълнометражен филм, посветен на живота му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай