Самолет играчка подпали Балканите

Самолет играчка подпали Балканите | StandartNews.com

Винят брат на албански премиер за акцията, Тирана отвърна с нота

Кошмарите от 13 май 1990 година, когато един футболен мач доведе до един от най-кървавите инциденти в Европа - войната в бивша Югославия, отново се появиха на Балканите.

Страстите между Сърбия и Албания се нажежиха до червено заради провалената квалификацията между двете страни. Реферът Мартин Аткинсън бе принуден да върне двата тима в съблекалните в 42-рата минута. Тогава безпилотен самолет (дрон) се появи над стадион "Партизан", а под него висеше националистическо знаме на гостите. Сърбинът Стефан Митрович успя да го хване и да го свали, за което веднага бе атакуван от Анди Лала и Таулан Джака. В настаналото меле взеха участие и фенове. Сред тях бе придобилият печална слава от ексцесиите в Генуа, тартор на агитката на "Цървена звезда" Иван Богданов, чиято присъда изтече през 2013 г. Съдът пък не успя да му наложи забрана за посещаване на мачове. Бодганов бе издирван до скоро и за обвинение в рекет, но в момента няма такова към него, обявиха властите. "Кой и как го пусна на терена!", скочиха медиите.

Гостите получиха забрана да водят агитка в Белград, но въпреки това тръгнаха за Сърбия напук на УЕФА. Мнозина бяха задържани, след като нахлуха с бойни викове и знамена на АОК в сръбската столица. Властите в Белград обявиха за скандала Олси Рама, брат на премиера на Албания Еди Рама. Той бе задържан в ложата на стадион "Партизан", но освободен по-късно. Олси размахвал американски паспорт, но влязъл в Сърбия с албански. Тескерета от САЩ са имали и придружителите му, които също са били задържани с него, а по-късно пуснати. "Нямам нищо общо. Не ме замесвайте", обяви Олси Рама след завръщането си в Тирана. Албанският посланик Илир Бочки връчи вчера нота в Министерството на вътрешните работи в Белград. Засега обаче планираната визита на Еди Рама в сръбската столица остава. Версията за участието на Олси в скандала се засили от снимка. На нея се вижда кадър от ложата, дистанционно и надпис: "Сърбия да го д..а!". Има и други кандидати за слава. Във Фейсбук се появи клип на етнически албанци от Скопие, които тренират с дрона и скандалното знаме. "Всичко както винаги започна в Тузла (б.а. сега в Босна)", коментират те.

Полицията разкри единствено пътя на безмоторното самолетче до "Партизан". То е било закачено с въже от кръста на църквата "Св. Архангел Гавраил", която се намира в близост до съоръжението. "Намерихме скъсано въже там", обяви протойерей Щмигич. "Това е насилие и политическа провокация. Властите в Сърбия ми дадоха отчет за действията си", обяви представителят на ЕС в Белград Майкъл Девънпорт.

Комшиите се надяват вълната бързо да отшуми. Такива индикации обаче засега няма. Гимназисти край Подгорица се биха вчера сутринта заради мача. Ранени са трима, както и учител. В Звечан бе подпалена сграда на фондация за набиране на пари за възстановяване на църкви. Мохамед Али от Прешево бе задържан, след като счупи прозорците на дома на сърбин, но още куп хулигани се измъкнаха от властите във Враня. Тълпа от етнически албанци вилня и в гръцко село. Агитката на "Бешикташ" пък обяви, че ще излезе със знамена като това, което се появи на "ЮНА" по време на домакинството с "Партизан" от Лига Европа на 23 октомври в Истанбул.

Тесла е сред изобретателите

Идеята да удариш врага от небето и да не дадеш жертви се ражда още в средата на ХIХ век. Първите "дронове" (б.р. от английски търтей), каквито са познати и днес, се появяват през 1916 година в навечерието на световната война. По ирония на съдбата те са описани подробно от година по-рано от легендарния сръбски изобретател Никола Тесла. Безпилотните машинки отново излизат на бял свят през Втората световна война, където са използвани от нацистите и Алианса. Истинският им бум обаче е през Студената война. Легендарният Ю-Ту разузнава небето на СССР и Източния блок. А днес почти няма армия в света, която да не ги използва при шпионски мисии, атаки над противници, снабдяване. В последните няколко години дойде време да бъдат приложени и в цивилния живот. Машинките се пускат на опасни места за установяване на замърсяване, помага на картографията и кинематографията. В Русия разнасят и пици. У нас дрон засне юбилея на "Левски" и няколко вечни дербита. Апарати като тези в Белград - модел DJI Phantom, вървят у нас между 800 и 2000 лв., според екстрите. Може да бъде управляван с устройство или по предварително зададени координати от смартфон.

Авери на ВМРО красят скандалното знаме

Исмаил Джемали, който се смята за баща на модерна Албания, е едно от лицата, изобразени на знамето. На 28 ноември 1912 година бившият губернатор на Бейрут обявява независимостта на албанците с червено знаме в ръце във Вльора. По време на преговорите в Лондон след Балканската война новата държава е призната, но територията й е орязана. Това принуждава Джемали да потърси сътрудничество с ВМРО (б.р. инструмент на българската политика на Балканите, както твърдят сръбските медии и в момента), припомнят в Белград. Албанци и четниците на Тодор Александров започват акции в Сърбия. Вторият лик на знамето е на Иса Болетини. Той е сред личната охрана на султан Абдул Хамид II, но по-късно взема участие във въстанието за независимост на Албания през 1910 г. По време на Балканските войни атакува Сърбия и заедно с войводата от ВМРО Петър Чаулев превземат Гостивар, Струга и Охрид. Според сърбите обаче главната обида на флага е картата на Велика Албания. В нея влизат част от Сърбия, Черна гора, Македония и Гърция.

Искаха да ни смажат гордостта

ни, но ние спасихме репутацията си, обяви сръбският премиер Александър Вучич. "Това беше организирано действие, за да се срине стабилността в държавата ни и региона. Намерението на албанските екстремисти беше да покажат Сърбия като страна на непоносимост към разнообразието и да унижи гражданите", добави Вучич. "Очаквам действията на Европейския съюз, негови членове още преди началото на двубоя знаеха, че може да възникне сериозен инцидент", завърши премиерът на Сърбия.

Албанският му колега Еди Рама контрира в Туитър: "Съседите оставиха лошо впечатление с организацията".

Тирана посрещна своите с почести

Ваюши от "Литекс" ял бой от полицаи

Герои, вие сте нашата гордост, спасихте знамето, ликуваше Албания след скандалния мач в Белград. Общината в Тирана веднага произведе всички футболисти в почетни граждани. Празненства имаше още по площадите в Тетово и Прищина. Депутатката Емис Куши пък се похвали със снимка с Лорик Кана и Бериша по време на вечерята, която имаха футболистите. Те кацнаха около 2 часа българско време на "Майка Тереза". Албанците са убедени, че ще вземат служебна победа 3:0.

"Лесно е, след като съперниците са толкова глупави", присмиваха се национали в мрежата. Причината за това е, че Армандо Ваюши от "Литекс" и съотборниците му са яли здрав бой от полицията. "Има поне 5 пострадали", обяви и друг бивш кадър на "оранжевите" Албан Буши, който също е част от националния отбор. "Точно преди да вляза в тунела бях ударен с палка. Нацелиха ме в коляното", разкри Армандо. "Беше страшно! Най-важното е, че се прибрахме живи и здрави в Албания. Сега съм в Тирана, след няколко часа летя към България. Обстановката в Белград беше като на война. Ние нямахме привърженици по трибуните, само делегацията ни от 50-ина човека във ВИП-а. Изобщо не трябва да се твърди, че наш фен е управлявал безпилотното самолетче. Бях на пейката с другите резерви, но когато стана спречкването в центъра на терена, всички скочихме. В този момент на игрището започнаха да нахлуват фенове, удряха ни. После побягнахме към тунела, никой обаче не ни предпазваше, дори напротив", сподели още той пред "Блиц". Селекционерът Де Бази пък обвини сърбите, че са заглушили мобилните телефони, за да прикрият скандалите. "В такава обстановка не можем да говорим нито за футбол, нито за резултати. Не е важно кой ще вземе трите точка, а УЕФА да покаже, че трябва да има справедливост и да мисли за бъдещето на футбола", отсече президентът на федерацията Армандо Дука.

Белград извади и версия "Путин"

Не мога да пропусна връзка с посещението на Владимир Путин, отсече министърът на труда и заетостта на сърбите Александър Вулин. "Целта на това, което се случи, е ясна. Искат да покажат, че Сърбия е страна, в която има висок риск и не може да приема големи личности. Хората чакат с нетърпение парада. Тези, които донесоха това знаме, очакваха кървава баня. Но не се получи, благодаря на хората, които бяха на стадиона. Показахме, че не сме варвари", каза още министърът.

"Липсваше само бомба на самолетчето", обяви президентът на Сърбия Томислав Николич. "Очевидно тези хора искат да дестабилизират региона. Ние правим всичко възможно да оставим миналото назад. Очевидно обаче на Албания ще й отнеме векове, за да стане нормална страна без омраза. Особено тревожни са заплахите към манастира Високи Дечани", допълни държавният глава.

Героят на комшиите: Исках да занеса флага на съдията

Само за една нощ 24-годишният Стефан Митрович се превърна в национален герой на Сърбия. Той свали летящото над терена знаме на Велика Албания, което предизвика масовото меле на терена. "БРАВО, СТЕФАНЕ!", изригна сръбският в. "Блиц". "ТОВА Е СРЪБСКИ ГЕРОЙ: Стефан Митрович свали албанското знаме на земята", написа "Курир".

Самият футболист обясни, че е искал единствено мачът да продължи. "Както се вижда на видеото и снимките, не съм имал никакво намерение да го стъпча или нещо подобно. Имах намерение да го занеса на четвъртия съдия", сподели той пред mozzartsport.com. "Албанците притичаха да вземат знамето и видяхте какво се случи след това", добави Митрович.

УЕФА чете присъдата следващия четвъртък

Следващия четвъртък УЕФА трябва да се произнесе кой е виновен за прекратяването на мача в Белград, става ясно от изявление от говорителя на централата Педро Пинто. Ден по-рано двете страни ще бъдат изслушани от Дисциплинарната комисия. Четири са вариантите според правилника на УЕФА. Ако се установи, че албанците носят вината за инцидента, то ще бъде присъдена служебна победа за Сърбия с 3:0. При положение, че се докаже, че сърбите като домакини са отговорни за случилото се, то гостите ще спечелят служебно. Останалите две възможности са доста по-вероятни. Едната е мачът да се играе на неутрален терен, като допълнително бъде определена датата, както и дали ще бъде със или без публика. Другата е двубоят да се преиграе в Белград, но при закрити врата.

Паралелно с всяко едно от наказанията УЕФА може да наложи и парична глоба. Ключов в случая ще е докладът на холандския делегат Хари Бин.

Съперниците не искали да са в отделни групи

Нито сръбската, нито пък албанската федерация са искали от УЕФА представителните отбори на двете държави да не са заедно в квалификациите. Това е едно от условията, при които европейската централа може да дирижира жребия така, че определeни отбори да не попаднат в една група. Останалите критерии са дали има нарушени нормални дипломатически отношения между потенциалните съперници, както и дали са в постоянен военен или въоръжен конфликт.

Такива са случаите с Армения и Азербайджан, които продължават да водят териториален спор помежду си. Гибралтар пък трябваше да бъде местен от групата на Испания на жребия, защото европейските шампиони не признават независимостта на най-новия член на УЕФА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай