Русия задмина СССР по медали

Шампионите взимат по 4 млн. рубли и кола

Русия задмина СССР по медали | StandartNews.com

Сочи. Мечтата на всички руснаци да са номер 1 по медали на 22-рите зимни олимпийски игри се сбъдна. Битката с коравите норвежци за първото място бе спечелена буквално в последния ден. Хеттрикът на руските ски бегачи на 50 км изведе домакините еднолично напред с 12 златни, 11 сребърни и 9 бронзови отличия. Четворката бобслей на Русия пък добави 13-о злато и коронова страната като безспорния лидер в зимните спортове.

Успехът на руснаците в генералното подреждане е първи за тях от игрите в Лилехамер 1994, когато имаха 11 златни, 8 сребърни и 4 бронзови отличия. Всеки един от шампионите ще получи по 4 млн. рубли (81 563 евро) и нов автомобил.

 

Още в събота вечер, когато Русия оглави класирането, местните сайтове пуснаха големи заглавия: "Вече сме първи", а след финала на 50-те км написаха: "Спечелихме домашната олимпиада". Все пак имаше и вметки, че очакваните златни медали в Сочи са били между 14 и 17.

 

Въпреки хеттрика на 50 км президентката на руската федерация по ски бягане Елена Вялбе обяви, че планът за отличия, който е бил поставен пред ски бегачите за Сочи, не е изпълнен и тя е готова с оставката си. Същото е положението и с главния треньор на биатлонистите Николай Лопухов. Мъжката щафета на 4 х 7,5 км в този спорт спечели златото в последния старт и така Русия не остана капо.
Статистиците веднага отбелязаха, че броят на медалите, спечелени от руските състезатели, е по-голям от този, който

 

СССР взе на игрите в Калгари 1988 г. - 11 златни, 9 сребърни и 9 бронзови, и досега бе най-голям за Сборная от зимни игри. Единственият път, в който СССР има 13 златни медала на една олимпиада, е през 1976 в Инсбрук. Общият брой на отличията - 33 за домакините в Сочи, са рекорд за руския спорт. Начело на вечната ранглиста по златни медали от една олимпиада обаче е Канада с 14 от игрите във Ванкувър 2010.

 

Шест от тези 33 медала, които Русия взе сега в Сочи, обаче са от натурализирани спортисти.

 

Корейският състезател по шорттрек с руски паспорт Виктор Ан, който завърши като безспорния номер 1 на олимпиадата с 3 златни и 1 бронзов медал, и натурализираният американец Виктор Уайлд - 2 златни медала в сноуборда, са перлите в руския тим. За всички в Русия те са символът на успеха и никой не дава и дума да се спомене, че те са "купени". Министърът на спорта на Русия Виталий Мутко обяви, че Виктор Ан ще получи апартамент, който ще бъде закупен с пари от фонда на руските олимпийци. До игрите в Сочи състезателят по шорттрек живееше в базата на руските национали в Новогорск.

 

Разбира се, голямата драма за руснаците ще си остане провалът в хокея. Ако преди игрите някой в Сочи бе попитал домакините кой е най-желаният от тях златен медал, безспорно отговорът на 100% щеше да е този в хокея при мъжете.

 

Най-успешните състезатели в Сочи
зл. ср. бр. общо
1. Виктор Ан (шорттрек) 3 0 1 4
2. Марит Бьорген (Нор) - ски бягане 3 0 0 3
Дария Дормачова (Блр) - биатлон 3 0 0 3
4. Иреен Вюст (Хол) - кънки бягане 2 3 0 5
5. Мартен Фуркад (Фр) биатлон 2 1 0 3
Свен Крамер (Хол) - кънки бягане 2 1 0 3
Сейнг Хси-Парк (Кор) шорттрек 2 1 0 3

 

Хванаха още двама с допинг

 

Латвийският хокеист Виталии Павлов и австрийският ски бегач Йоханес Дюр са дали положителни допинг проби, съобщиха от МОК. В пробата на състезателя по хокей, взета след четвъртфиналния мач с Канада, е открито забраненото вещество метилхексамин. Състезателят заявил, че е взел лекарства, предписани от лекаря на клубния си тим "Динамо". Австрийският ски бегач пък е употребил еритропоетин. Преди Павлов и Дюр положителни проби дадоха украинската ски бегачка Марина Лисогор, немската биатлонистка Еви Захенбахер-Щеле и италианският бобслеист Уилям Фурлани. На игрите във Ванкувър 2010 г. в употреба на допинг бе уличен само един спортист.
Междувременно в последния ден на игрите тръгна слух, че и най-успешната норвежка в Сочи Марит Бьорген (3 златни медала) е дала положителна проба. По-късно обаче бе съобщено официално, че няма такава проба.

 

Слаломът беше гробница, разкри Стефан Присадов

 

Българският олимпиец Стефан Присадов е останал недоволен от условията, предложени от домакините. "Слаломът се превърна в истинска гробница дори за фаворитите. Не знам дали точно на олимпиада трябва по този начин да се редят трасетата. Естествено че не съм доволен от представянето си и останах далеч от своя максимум. Това ми е първа олимпиада, пристигнах тук направо от европейската купа в Боровец и на другия ден имах старт. Може би прегорях в амбицията да дам максимума си. Но аз съм такъв по характер и вероятно това ми повлия тук в Сочи", коментира той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай