Революция във футбола! Кога идва промяната

Какво следва

Революция във футбола! Кога идва промяната | StandartNews.com

Съветът на Международната футболна асоциация (IFAB) обяви изключително интересна новина. По време на годишната си среща той одобри предложение, според което само капитанът на отбора може да се обръща към съдията в определени ситуации. Прие се също, че наказанията "за несъгласие и специфични тактически нарушения", свързани с временно отстраняване от игра, трябва да бъдат изпробвани на по-високи нива след успешното им прилагане в масовия футбол.

Мерките имат за цел да подобрят поведението на състезателите и да повишат уважението към длъжностните лица на мачовете. Обсъдените иновации са тествани в Англия през сезон 2019-20 г. в 31 аматьорски лиги и според бившия съдия и член на IFAB Пиерлуджи Колина са приспособими към професионалния футбол.

IFAB заяви, че ще работи по разработването на пробни протоколи. Въпреки че не е определен срок, системата може да бъде въведена за сезон 2024-25 г и да се тества във ФА Къп или женската Суперлига, като изпълнителният директор на Футболната асоциация Марк Бълингам, подчерта, че все още се водят разговори, пише "Актуално".

Този тип наказание се обозначава с жълт картон, който съдията показва и след това с двете си ръце сочи към страничната линия. При 90-минутен мач играчите, които са се провинили, са наказани за 10 минути, а при по-кратки срещи - за 8.

Подобно на играч, който е напуснал терена за получава лекарска помощ, съдията може да го върне на терена по време на игра. При второ временно отстраняване от игра по време на мач, провинилият се футболист се отстранява от игра за още 10 минути, след което не може да се включи отново в мача, но може да бъде заменен, ако отборът разполага с резерви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай