Рали "България" се връща в Европа с подкрепата на ФИА

Президентът на световната федерация Жан Тод с писмо до шефа на СБА

Рали "България" се връща в Европа с подкрепата на ФИА | StandartNews.com

Рали България отново може да се завърне в Европа. Силно рамо за страната ни дава Международната федерация по автомобилен спорт (ФИА). Това стана ясно от писмо до председателя на СБА Емил Панчев, което е подписано лично от президента на ФИА Жан Тод.

Към настоящия момент емблематичното за страната ни рали, което бе стигнало и до кръг от световния шампионат е изключено от календара, заради тоталните крамоли в автомобилния спорт в България.  Членове на УС си пускаха жалби срещу собствения си избор, а пилоти пък се обявиха срещу спонсора си. Заради тези безумия се стигна и до отнемане на лиценза от страна на СБА за спортна дейност на федерацията по автомобилен спорт (БФАС). Решение, което тряваше да бъде взето още преди години отчитат едва сега специалистите.

БФАС пък спретнаха протест пред Министерския съвет защото лицензът им бил взет от Министерството на младежта и спорта, но пропуснаха да кажат каква всъщност е истината.  Българският член на ФИС е СБА, който от години отдава спортния календар за реализация от федерацията с договор. В момента, в който съюзът прекрати това, всички права за провеждане на състезания се губят от федерацията. А министерството просто регистрира това.
Настоящото решението на СБА, взето единодушно да се спрат отношенията с БФАС, е от 16 януари 2019-а. За него са уведомени както Владимир Илиев, който все още представлява федерацията, така и Калоян Станчев, избран почти единодушно на 21 април 2018 г. Ден по-късно той бе атакуван в съда. И четири месеца протести нямаше.
Миналата година се стигна до пълния абсурд ФИА да ни отнеме правата дори за междуродно състезание и на старт имаше едва 26 български екипажа, 10 от които с автомобили извън хомологация. Това бе върхът на пропадането, въпреки че ралито се върна във Варна, там, откъдето започва историята му. Заради пестене на средства и елементарни усилия се стигна до пълния крах на състезанието, а скритата цел бе да се запази властта. Причината за отнемането на правата бе повече от тривиална. Просто бяха забавени документите на ралито въпреки напомнянията на СБА.
Тази година вече бяха направени първите стъпки в правилната посока от новосформираната Автомобилна федерация на България (АФБ). Тя бързо успя да свърши доста работа и закономерно от ФИА дадоха сигнал, че са доволни. През 2018 г. ралито се проведе в условията на пълна нелегалност, като дори във Варна нямаше плакати за неговата реклама. Медиите също разбраха, че е имало рали впоследствие. След промените направени от АФБ и адекватната реклама само на финалния етап имаше 15 000 зрители, а на официалния старт въпреки дъжда излязоха близо 5000 варненци.
Сега бяха покрити изискванията за европейски стандарт, нещо за което преди година се мечтаеше.
Най-големият успех през 2019-а си остава броят на пилотите. Защото от четири сезона, откакто стартът се върна край морето, те бяха на второ място по заявки. През 2016 г. са 37, след това стават 54, за да се стигне до абсурдните 29 през 2018-а. Сега бяха 42 въпреки тоталната война за лиценза. Журналистите също си спомниха, как се отразява професионално едно такова състезание. Имаше включвания по национална телевизия и доста повече хора разбраха, че има подобно състезание.
След като остана без лиценза БФАС продължи битката с неистови усилия, въпреки че заради съдебните битки едва ли има някой, който да застане твърдо и да заяви, че я управлява. Защото се оспорват решения на общи събрания отпреди години.
“За пореден път заявявам че Автомобилната федерация на България (АФБ) изпълнява годишния календар, приет от БФАС с една-едничка цел - плавен преход с минимално сътресение за пилоти и организатори. Всички точки, спечелени в състезанията през тази година, ще бъдат валидни за крайното годишно класиране във всички дисциплини - както индивидуално, така и отборно. Такъв термин като шампионат на БФАС просто не съществува. За мое огромно съжаление, управителите на БФАС продължават да ви заблуждават (точно такова е тяхното разбиране за работа в полза на спорта)”, се казва в официална позиция на президента на АФБ Камен Михайлов. Тя бе разпространена след като се провали и една от атракциите на сезона - планинското “Българка”. То трябваше да се проведе миналия уикенд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай