Приеха федерацията по ръгби в БОК

Приеха федерацията по ръгби в БОК | StandartNews.com

Българската федерация по ръгби от днес е пълноправен член на Българския олимпийски комитет (БОК) от квотата на олимпийските спортове. Това стана по време на общото отчетно събрание на комитета.

Българският олимпийски комитет (БОК) гласува днес бюджет за 2015-а година от 3,452 млн. лв. Това стана по време на отчетното общо отчетно събрание на комитета. В началото на форума участниците приеха отчета за дейността на БОК за периода април 2014-а - март 2015-а година. Също така бе приет и счетоводния отчет и доклада на одитора за 2014-а година.

Участниците гласуваха и доклада на контролния съвет за периода април 2014-а - март 2015-а година. Приета бе и програмата за дейността на БОК за 2015-а година.

В приветствието си председателят на БОК Стефка Костадинова изтъкна успехите на българските делегации, участвали на младежките олимпийски игри и на европейския младежки олимпийски фестивал, като припомни, че нашите таланти, спечелиха 3 титли и общо 9 медала в Нанджин, Лихтенщайн и Австрия. В обръщението си пред делегатите Костадинова припомни няколкото много важни за олимпийското ни семейство събития през последната година: честването на 90-годишния юбилей на БОК, срещата с президента на МОК Томас Бах в Лозана, откриването паметника на генерал Владимир Стойчев, представянето на уникалната книга и фотоизложба, проследяващи богатата и динамична история на българското олимпийско движение.

Гласуването от членовете на БОК бюджетът за 2015-а е с 400 хиляди лева по-голям от миналогодишния заради участието на България в първите Европейски олимпийски игри, които ще се състоят от 12 до 28 юни Баку.

Очаква се за финансирането на българските спортисти, които ще участват на игрите в Баку да бъдат отделени 1,2 млн. лв. Европейските игри са олимпийски квалификации за някои спортове, а за други като борбата те са със статут на европейско първенство.

Финансирането на спортистите ни за зимния и летния младежки фестивал в Лихтенщайн и Тбилиси ще струва на БОК около 500 хил. лв. Комитетът ще подпомогне с 230 хиляди лева организацията на значими спортни събития и прояви в България през годината. От тази сума Българска федерация баскетбол ще получи 29 000 лв.

Министерството на младежта и спорта (ММС) ще финансира БОК с 1,760 млн. лв. Субсидията за БОК от Международния олимпийски комитет е в размер на 1,178 млн. лв. Участниците и гостите на събранието получиха току-що излезлия от печат Алманах 2014, проследяващ детайлно и с много илюстрации богата дейност на БОК през последната година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай