Португалия спечели първа европейска титла

Португалия спечели първа европейска титла | StandartNews.com

Видео от мача - ТУК!

Акценти от живото предаване - ТУК!

Португалия е новият европейски шампион! Страната спечели първата си титла с драматична победа на финала над Франция с 1:0 след продължения.

Играчите на Фернандо Сантош получиха Сребърната амфора след само една победа в редовното време на този турнир, а играта им едва ли имаше особени поводи да бъде харесвана, но това е без значение.А мъдрецът Фабио Капело отново се оказа прав: той предупреди, че на финала португалците ще са по-компактния тим.

И едно кратко и много приятно уточнение - шампион е отборът, който България успя да победи с 1:0 през март.

За новите шампиони успехът е повече от ценен, защото до него се стигна след контузията на Кристиано Роналдо още в 25-ата минута. Димитри Пайе му влезе в левия крак, удари го близо до коляното и след геройски напъни да продължи, звездата трябваше да напусне терена на носилка и разплакан.

Въпреки това триумфът е особено сладък за него и за Рикардо Карвальо - те двамата останаха единствени от онзи отбор, който през 2004 г. заслужаваше европейска титла, но беше излъган на финала от Гърция. По същия начин, по който сега Португалия излъга Франция!

Домакините доминираха в по-голямата част на мача и той приключи със 7-3 точни удари в тяхна полза, но португалската защита и безпогрешният вратар Руи Патрисио така и не бяха пробити. Изключението е гредата на Андре-Пиер Жиняк в последната минута на редовното време - тогава Патрисио падна на колене, за да види как зад него топката удря страничния стълб. Този пропуск на практика се оказа фатален за Петлите.

Звездният миг на Португалия беше в 109-ата минута, когато Едер напредна с топката, Лоран Косчелни го изпусна и той с тежък фронтален удар проби в долния ъгъл.

Новият герой на Франция Антоан Гризман ще трябва да се задоволи с голмайсторската титла на Евро 2016 и с угаснали надежди за Златната топка в края на календарната година.

Роналдо от своя страна запазва отлични шансове за ценния приз. Той и Пепе направиха дубъл, след като през май спечелиха и Шампионската лига. Спортната икона, която е на 31 години, изчака може би последния си шанс за трофей с националния отбор. Впрочем, той си остана фактор до края на мача, след като се върна на пейката като помощник на селекционера Сантош - не толкова с наставления, колкото с надъхване на съотборниците си.

Статистика

Португалия - Франция 1:0 след прод.
"Стад дьо Франс", Сен Дени, 75 000 зрители
ПОРТУГАЛИЯ: Руи Патрисио, Пепе, Фонте, Герейро, Жоао Марио, У. Карвальо, Седрик, Адриен Силва (66 Моутиньо), Санчеш (78 Едер), Нани, Роналдо (25 Куарешма)
Селекционер Фернандо Сантош
ФРАНЦИЯ: Лорис, Евра, Сисоко (110 Марсиал), Саня, Косчелни, Матюиди, Юмтити, Погба, Пайе (58 Коман), Жиру (78 Жиняк), Гризман
Селекционер Дидие Дешан
ГОЛМАЙСТОР Едер 109
ЖЪЛТИ КАРТОНИ: Седрик, Жоао Марио, Руи Патрисио, Фонте, Герейро, Карвальо (Порт); Юмтити, Косчелни, Погба, Матюиди (Фр)
СЪДИЯ Марк Клатенбърг (Англия)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай