Параолимпиадата в Сочи започва в сянката на Крим

Игрите ще бъдат масово бойкотирани на официално ниво от редица западни държави

Параолимпиадата в Сочи започва в сянката на Крим | StandartNews.com

Сочи. В сянката на на кризата в Украйна и опитите за отцепване на Крим в руския курорт Сочи започва параолимпиадата, която ще е с най-сериознотго участие от първото й провеждане през 1976 г. Както и по време на Зимната олимпиада вече редица западни страни обявиха, че ще бойкотират игрите, които ще бъдат откриити днес от руския президент Владимир Путин.

 

Белият дом обяви, че пътуването на президентската делегация се отменя, а британският премиер Дейвид Камерън посъветва министрите си също да не присъстват на игрите. Патронът на британските параолимпийци принц Едуард също реши да не пътува.

 

Сред страните, които няма да бъдат представени от правителствени членове, са Холандия, Финландия, Полша, Чехия, Гърция, Турция, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

 

Германия ще бъде представена на второстепенно ниво – зам.-вътрешният министър Оле Шрьодер, в чийто ресор влиза и спорта, обяви, че заминава „със смесени чувства".

 

„Не мога да игнорирам политическата ситуация, но в същото време изпитвам дълбоко уважение към атлетите с увреждания", каза Шрьодер.

 

Игрите ще може да бъдат изцяло бойкотирани и от Украйна, която в последния момент ще обяви, дали ще изпрати параолимпийците си в Сочи. Президентът на Украинският параолимпийски комитет отправи емоционалин призив за мир и обясни, че 23-мата атлети са загрижени за ситуацията у дома.

 

България има двама участника на Зимните Параолимпийски игри в Сочи. Желяз Колев от Варна и Светослав Георгиев, който е студент в НСА, са състезателите в ски бягането и са с нарушено зрение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай