Събота,

Отбелязваме 80-годишнината на най-великата ни легенда във Футбола

От: Иван Ангелов, сн. Фейсбук -
1149
Отбелязваме 80-годишнината на най-великата ни легенда във Футбола
A
A
A

Днес се навършват 80 години от рождението на един от най-великите български футболисти - Георги Аспарухов. "Синята“ легенда остава в паметта на поколенията не просто като велик играч, а като явление за спортната общественост и цяла България.

За кариерата на Гунди е написано и казано всичко, а победите и попаденията с Левски и националния отбор ще се помнят винаги. Той бе и остава всенароден любимец. Накара няколко поколения футболисти да изучават магията на стила му и да се възхищават на майсторството. Той роди мита за красотата на играта.

Георги Аспарухов е явление, надхвърлящо границите на играта футбол, защото в него хората са виждали и виждат нещо необикновено. Една искра, хранеща духа, носеща усмивка, упование и надежда. Еманация на разбирането за човек.

За националния отбор на България Гунди има 50 мача и 19 гола. През декември 1968 година той отбелязва знаменит гол срещу тогавашния световен шампион Англия насред "Уембли". Георги Аспарухов, бивш нападател на Левски и Ботев, участник на три Световни първенства, през 1999 г., бе обявен за "Футболист на ХХ век на България".

Легендарният нападател загива трагично в катастрофа край Витиня на 30 юни 1971 г., заедно със своя приятел и съотборник Никола Котков.


Всички новини от категория Спорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com