Ордени на сокола за героите на Исландия

Ордени на сокола за героите на Исландия | StandartNews.com

Футболистите на Исландия и техните треньори ще получат най-високото държавно отличие - Ордена на сокола. Това стана ясно от президентството, което преди няколко дни се оглавява от новоизбрания държавен глава Гудни Йоханесон. Той смени задържалия се 20 години на този пост Олафур Гримсон, а награждаването на новите герои на страната е един от първите укази, които ще подпише. Церемонията ще се проведе през януари следващата година. Самият Йоханесон беше на стадиона в Ница и стана свидетел на грандиозния успех. А преди мача се срещна във фензоната със своя предшественик, като заедно с тях бяха и техните съпруги Елиза Рийд и Дорит Мусайеф. Новият държавен глава и неговата половинка гордо позираха с фланелки на националния отбор. А след последния сигнал Дорит, която е родена в Ерусалим, но е израснала в Англия, не издържа и изтича на терена, за да поздрави футболистите. За капак, нейната прогноза за победа на Исландия се сбъдна.

Досегашният президент Гримсон пък си позволи коментар за политическите събития на Острова през последните дни. "Брекзит беше изключително мрачно събитие, обясни той. Сега, ако иска, Великобритания би могла да се присъедини към триъгълника от северни острови, които са извън Европейския съюз (Гренландия, Исландия и Шпицберген). Специално на Исландия резултатите от референдума се отразяват добре на статуса ни в международната общност."

Култовият коментатор: Британци, махайте се от Европа

Култовият исландски коментатор Гудмундур Бенедиктсон за втори път спечели възхищението на феновете с емоционалните си изяви. След като прегракна в края на мача с Австрия, журналистът спечели всеобщо възхищение с острите си реакции към англичаните. "Свърши, свърши, вървете си вкъщи, ние отиваме в Париж - редеше развълнувано той от пресложата на "Алианц Ривиера". - Ние никога няма да си ходим у дома. Не мога да повярвам на очите си. Никога не ме събуждайте, не ме будете от този луд сън. Исландия отива на "Стад дьо Франс". Англия... Можете да освирквате колкото си искате. Просто си вървете у дома! Махайте се от Европа! Вървете където щете! Исландия спечели", патетично коментираше Бенедиктсон с разперени ръце и крачейки насам-натам.

Скромни премии за викингите

Въпреки огромния успех исландските национали заработиха доста скромни премии с пробива си на Евро 2016. Сумата по никакъв начин не може да се сравнява с парите, които английските футболисти получават в клубовете си например. Те са малки и за стандарта на северния остров, въпреки че повечето футболисти си имат и други професии. Дотук отборът си е осигурил премия от 344 млн. крони, или 2,5 млн. евро - по около 100 000 евро средно на човек. Парите са от разпределението на УЕФА и от тв права. А ако отстрани и Франция, отборът ще си осигури още 4 млн. евро. Въпреки че викингите все още не си позволяват да мечтаят прекалено, при достигане на финала премията се допълва с 5 милиона, а при титла - с 8 милиона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай