Олимпийският огън полетя в Космоса

Олимпийският огън полетя в Космоса | StandartNews.com

Байконур. Факел за Зимните олимпийски игри в Сочи бе изстрелян в космоса като част от усилията да се рекламират игрите през следващата година в Русия, предаде  Би Би Си.

От космодрума Байконур към Международната космическа станция (МКС) бе изстреляна ракетата-носител Союз-ФГ, която ще изведе на орбита управляемия космически кораб Союз ТМА-11М.

С кораба към МКС пътуват трима космонавти: руснакът Михаил Тюрин, американецът Ричард Мастракио и японецът Коичи Ваката. Тримата ще заменят досегашния екипаж на МКС, като ще останат на станцията 160 денонощия, за което време ще проведат над 30 научни експеримента.

И тримата космонавти са със солиден опит. За Тюрин, летял и на Союз и на американска совалка, това ще е третата космическа мисия. Мастракио също е с три полета, но за пръв път лети със Союз, а Ваката също е вече е бил на МКС, като дори е бил командир на станцията.

На борда на Союз ТМА-11М е и факелът с Олимпийския огън на Зимните олимпийски игри Сочи 2014. На 9 ноември факелът ще бъде изнесен в открития космос от руските космонавти Олег Котов и Сергей Рязански, които понастоящем пребивават на МКС.

Олимпийският огън е бил в космоса два пъти преди това - през 1996 г. и 2000 г. - но никога не е напуснал космическия кораб. Факелът ще бъдат върнат на земята и ще се използва запалването на огъня на игрите през февруари следващата година .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай