Нова Зеландия спира атлетки за Бразилия

Шпигелбург има опит с тропически болести

Нова Зеландия спира атлетки за Бразилия | StandartNews.com

Отменете игрите!, призовават британци и немци

Нова Зеландия ще бие черен печат на Рио на всичките си атлетки, които са бременни или смятат да имат деца в близко време. Причината за това е вируса Зика, който вилнее в Бразилия и вече се превръща в един от най-големите световни проблеми. Олимпийския комитет в страната подкрепи становището на Здравното министерство. "Това е голямо и трудно решение - игри или деца. Аз бих избрала първото. За изява на такъв форум се бориш цял живот. Така че отложете въпроса за семейството за по-късен етап", обяви легендарната Барбара Кендъл, която в момента е член на МОК. Тя самата е участвала на пет олимпиади и между тях роди две деца. "Да, трудно е. Нито един обаче няма да бъде обвинен, ако откаже", обявиха членовете на ОК в островната държава.

Във Великобритания, САЩ и Германия се заговори открито, че май е по-удачно игрите да бъдат отменени, ако Бразилия не може да се справи с кризата. "Тренирам и се готвя, но не е същото като преди друго състезание. Просто ме е страх!", коментира състезателката по овчарски скок Зилке Шпигелбург. Тя вече си е патила веднъж. През 2002 г. след състезание в Ямайка се върна в Германия с тропическа треска и се лекува 3 месеца.

Въпреки заплаха в момента в Рио има чужденци, които се пускат в състезания. Такъв е случая с канадския отбор по борба, който има пет представителки там на Международен турнир. "Лекар постоянно следи състоянието ни. Взехме превантивни мерки като носим дрехи, които да ни пазят. Освен това се къпем в спрей против комари, а край леглата ни има специални мрежи", обяви Дороти Йейтс, която е шампион на Панамериканските игри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай