Не намериха тримата изчезнали под К2

Пакистанци с 2 хеликоптера търсиха алпиниските под втория по височина връх в света

Не намериха тримата изчезнали под К2 | StandartNews.com

Спасителната акция под К2 (8611 м) за издирването с хеликоптери на трима алпинисти не даде резултат. Джон Снори (Исландия), Хуан Пабло Мори (Чили) и пакистанската легенда Али Садпара са в неизвестност вече повече от ден и по-конкретно - над 30 часа. 

Според последната информация Садпара е изкачил върха, превръщайки се в първият пакистанец с лятно и зимно изкачване. Вероятно Снори и Мори също са стъпили на втория най-висок връх на планетата. Подобно на акцията по издирването на Атанас Скатов, който загина вчера, сега отново хеликоптери на пакистанската армия са се включили в акцията по търсенето на тримата планинари. В двата хеликоптера е имало обучени спасители, които да помагат в акцията. 

Машините са достигнала почти 7000 метра височина, но след като не са открити никакви следи от изчезналите, хеликоптеригте са отлетели обратно към Скарду. Освен това атмосферните условия не са никак добри - нито в базовия лагер, който е на 5000 метра надморска височина, нито на самата планина. Има силен вятър и е много студено. От четиримата тръгнали към К2 единствено Санджи, синът на Садпара, успешно е достигнал до лагер 1, откъдето е продължил слизането си към базовия лагер подкрепян от шерпи. Той не е атакувал върха с баща си и двамата му колеги, защото е имал проблеми с кислородния апарат. Надеждите на пакистанците са, че Али Садпара е изключително опитен и знае как да оцелява в подобни трудни ситуации, и това ще му помогне и сега под К2 .

Още по темата: Нова драма на К2: Още трима изчезнаха...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай