Нова драма на К2. Още трима изчезнаха…(обновена)

Исландското външно министерство поиска помощ от Пакистан за вдигане на спасителни хеликоптери

Нова драма на К2. Още трима изчезнаха…(обновена) | StandartNews.com

Нова драма под страшния връх К2 (8611 м). Трима души от експедицията по първото зимно изкачване на втория по височина връх в света, изчезнаха 30 часа, след като българският алпинист Атанас Скатов загуби живота си на слизане от осемхилядника. Скатов така и не успя да го изкачи.

Пакистанската армия официално потвърди, че е изпратила два военни хеликоптера с двама опитни алпинисти за спасителна мисия в търсене на четирима изчезнали - Джон Снори (Исландия), Хуан Пабло Мор (Чили) и пакистанеца Али Садпара. Неговият син Саджид Али Садпара също първоначално се водеше за изчезнал. Преди малко обаче стана ясно, че той е добре и в момента слиза благополучно от лагер №3 (7300 м). Той е прекарал повече от 20 часа в лагера, за да чака останалите. Вкрайна сметка той е бил убеден да тръгне надолу от един от шерпите в базовия лагер, защото е прекарал прекалено дълго време на голяма височина и ще е изтощен и дори да дочака останалите няма да има сили да им помогне. За разлика от първите трима Саджид Али Садпара не е атакувал К2, а е слязал от Гърлото на бутилката", който е над лагер 4 и се води като най-опасния пасаж по пътя къмвърха. Останалите са атакували върха, но за тях няма информация от 30 часа. Двама шерпи чакат Саджид в лагер 1 с храна и вода, и готовност да му помогнат да слезе до базовия лагер.

Спасителните хеликоптери обаче не могат да се качат на повече от 6500 метра, което ще затрудни спасяването на оцелелите, макар в базовия лагер са готови да им окажат помощ с високоенергийни храни и кислородни бутилки. 

С групата се поддържа единствено радиовръзка от базовия лагер.

От Министерството на външните работи на Исландия са се намесили, за да може да бъде активирана спасителната операция. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай