Намесиха България в боксова драма от олимпийските игри

Боксови мачове в Рио де Жанейро са били манипулирани, разследват българка

Намесиха България в боксова драма от олимпийските игри | StandartNews.com

Боксови мачове на олимпийските игри в Рио де Жанейро са били манипулирани. Това показва независимо разследване на Ричард Макларън. Сред обвинените в разследването е и българката Стела Стоянова, която е била част от комисията, определяща съдиите на Игрите в Рио де Жанейро, пише "Дневник".

Макларън посочва, че мачове за медали са били манипулирани от рефери на ринга и съдии край ринга. Разследването беше направено по искане на новия президент на международната федерация по бокс Умар Кремльов и е една от стъпките в опит AIBA да си върне лиценза от Международния олимпийски комитет, тъй като мястото на спорта на олимпийските игри остава под въпрос.

"Ключови хора са решили, че правилата не важат за тях. Сред съдиите има култура на страх, сплашване и подчинение", заяви Макларън, който беше в основата на разкритията и за допинг нарушенията на Русия, заради които страната беше извадена от олимпийските игри.

Макларън посочва, че манипулацията е започнала още от квалификационните турнири, които са били като "репетиция за самата олимпиада". В доклада не се посочва колко точно мача са манипулирани, но поне 11 са съмнителни, като за някои има категорични доказателства.

Сред съмнителните мачове са загубата на Майкъл Конлан от Владимир Никитин (Русия) на четвъртфиналите в кат. 56 кг, след която ирландецът показа среден пръст на съдиите. "Проблеми" са открити и в решението във финалния мач в кат. +91 кг, в който Тони Йока (Франция) победи Джо Джойс (Великобритания), както и в мача за златото в кат. 91 кг, в който Евгени Тишченко (Русия) победи Василий Левит (Казахстан).

Предложен е бил и подкуп от 250 хил. долара за уреждане на резултата на полуфиналния мач в кат. 60 кг между Отгондалай Доржнямбу (Монголия) и Софиан Умиа (Франция). Подкупът не е приет, но монголският боксьор губи с "много необикновено съдийство".

Стела Стоянова е една от обвинените за манипулацията, като името ѝ се споменава общо 36 пъти в доклада на Макларън, който е 150 страници. Българката е част от тричленната комисия, която определя жребия в Рио. Макларън посочва, че въпреки че правилникът твърди, че съдиите се назначават с компютър, комисията често е назначавала рефери ръчно.

Стоянова, която е била техническо длъжностно лице (ITO), е заемала ключови постове в подобни комисии, въпреки че е била изключена от българската федерация през 2015 г., казва докладът. Правилникът на AIBA гласи, че при изключване от националната федерация длъжностно лице трябва да бъде лишено и от позициите си в международната федерация, но това не е спазено в случая на Стоянова. Българската федерация, чрез генералния секретар Светослав Сапунджиев, е уведомила AIBA да спре да използва Стоянова като техническо лице, но искането е отхвърлено.

Потърсени от "Дневник", от федерацията по бокс потвърдиха, че са прекратили взаимоотношения със Стоянова още през 2015 г.

В доклада се посочва размяна на имейли, в които изпълнителният директор на AIBA по това време Карим Бузиди казва, че Стоянова ще продължи да бъде назначавана след решение на тогавашния президент Чън-Куо Ву.

В доклада си Макларън посочва, че българката е била член на подобни комисии и в няколко квалификационни турнира за Игрите, както и на световното първенство за мъже в Доха през 2015 и световното за жени в Астана през 2016.

"Събраните доказателства демонстрират, че Стоянова е била с решителна роля за манипулацията в Рио и в квалификациите преди това, на които е назначавана заедно с Мохамед Мустасан", се казва в доклада. Мустасан беше временен президент на AIBA през 2019 г.

По-надолу се посочва: "Назначението на Стоянова и Мустасан в комисията в Рио повишава възможностите да се манипулира назначението на съдиите."

В доклада се казва още, че свидетели приемат това, че българската федерация се е отрекла от нея, като доказателство за нарушение.

Посочва се още, че в Рио Стоянова е нарушила практиката техническите лица да нямат близък контакт със съдиите. Освалдо Бисбал, тогавашен вицепрезидент на AIBA, посочва, че тя е била в стаята на съдиите и иска от супервайзъра да я изключи от турнира.

"Стоянова и Мустасан са повлияли на процеса на избиране, за да може "правилните" съдии да бъдат в позиция да ръководят мачове, както е наредено", пише още Макларън.

От "Дневник" са потърсили Стоянова, но тя отказала коментар.

Представяйки заключенията си, Маклaрън заяви: "Мачове са манипулирани заради пари, заради полза за AIBA или за да се благодари на национални федерaции и техни олимпийски комитети, както и домакини на шампионати за тяхната финансова и политическа подкрепа. Боксът има проблем. Не е проблем с правилата и процесите, а с хората. Много дълго хора са работили извън правилата."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай