Мъри преизпълни плана и в "Астана"

Мъри преизпълни плана и в "Астана" | StandartNews.com

"Правилният футбол" победи и в Казахстан. В чужбина отново говорят с добро за България, а Станимир Стоилов пише история. Дали еднолично командва парада в съблекалнята на "Астана", или си има гръб, както беше с Наско Сираков в "Левски", е без значение. Факт е, че през август той стана първият българин, класирал чужд отбор в групите на Шампионската лига и засега е единственият наш треньор, който за втори сезон участва в най-силния клубен турнир. И за капак - колкото и парадоксално да звучи - дотук е най-успешният български треньор през XXI век. Мъри е на гребена на вълната, а престоят му в "Астана" започва да засенчва годините в "Левски". За 2 години тук той спечели 2 титли (и изравни 2-те на "Герена"), суперкупа и завоюва 2 исторически точки в Шампионската лига, а неговите предшественици Холгер Фах и Мирослав Беранек вече му дишат праха.

Покрай успехите и комплиментите не трябва да се забравя и другото лице на медала. Стоилов ръководи отбор, с който никой не може да се мери по бюджет - 28 млн. евро по признание на ръководството. "Астана" е специален, а хората, които го ръководят, не са случайни. Председателят на Надзорния съвет на клуба и инициатор за неговото създаване Дархан Калетаев е един от доверените кадри на държавния глава Нурсултан Назърбаев и дългогодишна партийна номенклатура. Той е и директор на Фонда за национално благосъстояние на Казахстан "Самрук-Казина", който е правителствен и управлява активи на стойност 101 млрд. долара. В резултат в "Астана", който си е една държавна инвестиция, няма шест-пет: миналата година "Казахстанска правда" бодро отчете, че клубът "успешно върви напред и изпълнява поставените от Назърбаев задачи". Начело с Мъри, разбира се...

"Астана" е нов проект - създаден е през 2009 г. като "Локомотив", а е прекръстен през 2011 г. Дебютът му в евротурнирите е отпреди едва 2 години, когато в първите си мачове отпадна от "Ботев" Пловдив с 0:1 и 0:5. Мъри беше начело на пловдивския отбор и именно тогава беше забелязан от ръководството на "Астана". "Загледахме се в него, понеже играта на съперника ни впечатли и започнахме да събираме справки за треньора, разказва Калетаев. "Накрая всичко приключи с подписването на договор", допълва той.

Независимо доколко Мъри е фактор в клуба, той е обичан и уважаван. Пробивът на "Астана" в групите на Шампионската лига съвпадна с тежка финансова криза в страната, която изтри близо една трета от стойността на местната валута. Но футболният подвиг създаде празнично настроение и стана повод за гордост и самоувереност в труден период. През лятото клубът имаше намерение да го смени и дори проведе преговори със Станислав Черчесов и Курбан Бердиев, но накрая късметът му се усмихна, а на Калетаев му се наложи да признава, че са взели правилното решение.
Равенствата с "Галатасарай" 2:2 и "Атлетико" 0:0 - исторически първи точки за казахстанския футбол в Шампионската лига, бяха приети от публиката като подвиг, а посещенията на "Астана Арена" се превръщат в мода. По думите на Калетаев, 30 000-те зрители на мача с мадридчани са счупили клубния рекорд по посещаемост. Отборът на Мъри може и да завърши участието си в Европа без първа победа, но пък емоциите на стадиона след спечелената точка срещу "Атлетико" бяха като онези в "Арена Армеец" на европейското по волейбол и дълго ще се помнят.

За капак в края на сезона Мъри прояви и нетипично за себе си стратегическо мислене, като жертва гостуването на "Атлетико" и получи шамар с 0:4, но целта оправда средствата: възловото дерби с "Кайрат" беше спечелено с 1:0, а трите точки предрешиха спечелването на втората поредна титла. Треньорът беше на топа на устата и постигнатата цел е актив в неговата сметка. Яростно критикуван след загубата на "Висенте Калдерон", сега Мъри отново е любимец. До степен, че ръководството го обяви за незаменим и иска той да остане на всяка цена.

Така в период, в който половината "А" група си смени треньорите, а професията в България изглежда брутално обезценена, Мъри най-вероятно го очаква нов договор. Със заплата, за която всеки български специалист мечтае. И като се имат предвид 14-те млн. евро, които донесе участието в Лигата, заплатата със сигурност ще е седемцифрена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай