Мачът със Сърбия. Сбъдна се прогнозата на Стилиян Петров

"Орлите" приключват на второ място в нашата група

Мачът със Сърбия. Сбъдна се прогнозата на Стилиян Петров | StandartNews.com

Източник: БНТ

Националният ни отбор по футбол завърши 2:2 като гост на Сърбия в последния си двубой от европейските квалификации, който се изигра на новопостроения стадион "Дубочица" в Лесковац.

Това бе и прогнозата, която Стилиян Петров направи ден по-рано.

Равенството, за съжаление, остави "трикольорите" ни без победа през календарната година и така повече от половин век по-късно представителния ни тим отново приключва без успех дадена година, след като това за последно се е случило през 1964 г.

В допълнение българите остават на последно място в подреждането на своята група "G" с актив от 4 точки, като пред нас финишира дори селекцията на Литва, която приключва с 6 пункта.

За Сърбия пък равенството бе напълно достатъчно, за да подпечата на тима място на Евро 2024. Така, западните ни съседи ще играят за първи път на европейско първенство след 2000-а година, когато под името Югославия отборът се подвизава по терените в Белгия и Нидерландия.

БНТ

"Орлите" приключват на второ място в нашата група с 14 точки зад победителя в нея Унгария, който днес срази с 3:1 у дома Черна гора и така завършва своята кампания с 18 пункта, докато черногорците са трети с 11.

Мачът започна с очакван натиск на домакините, които в първите 10 минути бяха заградили нашето наказателно поле преди да дойде първия точен удар в срещата дело на Саша Лукич, но той не представляваше проблем за стража Даниел Наумов.

Атаките към нашата врата продължиха и логичното се случи в 17-ата минута, когато сърбите изпълниха ъглов удар, при който Неманя Гудел стреля опасно с глава, Наумов отрази, но при добавката Милош Велкович беше точен за 1:0, реализирайки своя първи гол с националната фланелка.

Скоро след това "плавите" организираха ново опасно нападение, завършило с изстрел с глава на непокрития Александър Митрович, но българският страж бе на място и отрази.

Постепенно българите започнаха да поглеждат все по-смело в предни позиции и в 28-ата минута Кирил Десподов стреля от дистанция, но видя как топката се отбива от напречната греда на вратата, пазена от Ваня Милинкович-Савич.

В 35-ата минута Филип Костич отправи опасен диагонален удар, но за пореден път Даниел Наумов показа своя рефлекс и изби в ъглов удар, а секунди по-късно опит на Андрия Живкович мина покрай целта.

До почивката интересни положения липсваха и пред двете врати и така първото полувреме завърши при резултат 1:0 в полза на Сърбия.

Втората част започна малко по-равностойно и в 53-ата минута Илия Груев стреля мощно от близка дистанция, но Ваня Милинкович-Савич реагира и спаси, но впоследствие се оказа, че е била маркирана и засада на Алекс Петков секунди по-рано в хода на атаката.

БНТ

Добрите изяви на "лъвовете" продължиха и в 59-ата минута Георги Русев се възползва от лошо изчистена топка от страна на сръбската отбрана и с премерен удар по тревата реализира за 1:1, вкарвайки своето първо попадение с екипа на България.

Десет минути по-късно домакините отново сбъркаха фатално, което позволи този път на момчетата на Илиан Илиев да организират светкавична контраатака, при която Кирил Десподов напредна и във важния момент запази хладнокръвие, за да прати топката за втори път във вратата на "плавите", носейки пълния обрат за нашите в Лесковац.

Сърбите можеха да отговорят почти мигновено, но гол на резервата Душан Влахович бе правилно отменен заради засада.

Все пак "плавите" стигнаха до желаното изравнително попадение и то дойде в 82-ата минута, когато за втори път в тази среща след ъглов удар българската отбрана бе матирана, а този път точен с глава беше Сърджан Бабич.

В добавеното време на срещата домакините можеха и да стигнат до крайния успех, но изстрел на Душан Влахович бе отразен от Даниел Наумов, за да остане резултатът 2:2.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай