Летящият самурай

Рьою Кобаяши пренаписа историята в ски скока

Летящият самурай | StandartNews.com

Никому неизвестен японец пренаписа историята в ски скока. 22-годишният Рьою Кобаяши помете всички рекорди до момента. Денютът на японецът в световната купа бе през 2016-а. От тогава до началото на настоящия сезон никой не му правеше впечатление как скача Рьою. Просто защото до есента на 2018-а имаше само един подиум. Новият сезон обаче ни показа един чисто нов Кобаяши. В него той започна с категорична победа във всички турнири от "Четирите шанци". След това той постигна 20 подиума от които 13 завърши на първото място в Световната купа. Нещо което до този момент бяха правили само двама ски скачачи- Грегор Шлиренцауер (Ав) - сезон 2008/2009 и Петер Превц (Слвн) - сезон 2015/2016. За разлика от тях обаче Кобаяши взе и купите във Вилинген 5, Raw Air, Планица 4 и малката световна купа в ски полетите. Кобаяши би и на финалното състезание в Планица и стана втория японец след легендата Нориаки Касай - 1999 г триумфирал в ски полетите в Словения. С триумфа си в "Четирите шанци" и в ски полетите Рьою се нареди до легенди като Петер Превц (2016), Грегор Шлиренцауер (2013), Примож Петерка (1997) и Андреас Голдбергер (1995), който също като него са го правили в един сезон. 

Загадката, която все още никой не може да разгадае е как един японец, който до преди година не блестеше с нищо сега е с класа над всички. Първоначално всички си мислеха, че успехът се дължи на нови обувки и автомати. Всички снимаха Кобаяши от ските до каската. Никой обаче не откри нищо нередно или пък ново спрямо това, което имам другите звезди. Накрая всички се убедиха, че промяната идва от към главния компютър (главата). Кобаяши за разлика от другите прави така, че още от отлепянате от масата се издига нагоре толкова високо, че сякаш ще полети. До началото на идния сезон вече всички ще се опитат да го копират. Друг е въпроса дали това ще стане.

Шанс да го последва има и родната ни звезда Влади Зографски. Самоковецът блесна през сезона, като постигна най-силните резултати в Световната купа в кариерата си. Влади стигна до шесто място в един от стартовете за СК, а с 33-ото си място в генералното класиране показа, че работата му с треньора Матиаз Жупан (Слвн) наистина дава сериозни резултати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай