Куцата кариера на Шуменския

Куцата кариера на Шуменския | StandartNews.com

Най-дискутираният човек в държавата през последните дни беше един футболен съдия. Поне докато не гръмна скандалът с Христо Бисеров. Името на Станислав Тодоров се превърна в символ на злото за феновете на ЦСКА. За други обаче Шуменския беше хвърлен прибързано на кучетата, колкото да се угоди на вечно недоволния Стойчо Младенов. Така съдия номер 1 на България изгоря за неопределено време, макар последното определение да има доста комичен оттенък.

Реферът от Шумен обаче е свикнал да почива принудително след удари на съдбата. Случва му се още като футболист. Станислав се подвизава като халф в местния тим, има записани мачове в "Б" група. Получава най-кошмарната контузия за всеки професионалист - къса коленни връзки. И казва край! Но не и на футбола. Роденият през 1976 г. рефер се насочва към съдийството. Стига до първото си вечно дерби през 2010 г. "Левски" бие ЦСКА 1:0 с гол на Гара Дембеле, но за зрителите остава скрит проблем с рефера. Тодоров къса менискус и на полувремето е на път да даде свирката на четвъртия съдия. С помощ от лекарите доизкарва срещата. Тази пролет получава нов медицински удар. Свири изключително напечения реванш между "Литекс" и "Левски" за купата. "Сините" имат преднина от 1:0 на "Герена", но тимът на Христо Стоичков повежда 2:1 в Ловеч. На терена ври и кипи от нерви, Камата преследва реферите като ранени глигани из Етрополския Балкан. Десетина минути преди края Шуменския иска смяна с четвъртия заради контузия. Мнозина се усъмняват, че Станислав Тодоров просто бяга от отговорност. Истината е, че съдията претърпява операция и се връща едва след няколко месеца на терена.

За кратко тази есен Шуменския е "замразен" от началниците си в УЕФА. Появяват се интересни версии. Едната е, че българинът има слаба оценка на водена квалификация за Лига ЕВропа. Другата - сигналът за 8 срещи в "А" група със съмнително високи залози. На 3 от тях рефер се оказва Шуменския. Практиката на УЕФА е да спира правата на всички участници, докато не бъде изяснено основателни ли са съмненията. Така или иначе Станислав се връща в Европа и получава добра оценка за последната си изява. Макар че не само Стойчо Младенов пищи от него. Миналата зима получава честта да прекъсне черната серия на съдийството ни без мач в Шампионската лига. Дават му среща без абсолютно никакво значение за класиране: "Динамо" (Загреб) - "Динамо" (Киев). Гостите водят до 95-ата мин, когато нашето момче дава дузпа за хърватите и става 1:1. От Украйна пищят здраво. Все пак става въпрос за пари.

Тази есен Шуменския получава най-слабата си оценка в "А" група на мача "Локо" (Пд) - "Берое". При 2:1 в последните минути свири дузпа за пловдивчани при абсолютна симулация. И е оставен да почива.
Иначе Станислав е скромно момче и не обича да се забърква в скандали. Според колеги даже вродената му затвореност му пречи на кариерата. Интелигентен мъж, но не си пада по приказките. Върти в родния Шумен борса за дървен материал. Женен, има 3-годишен син, на който ще обръща повечко внимание през следващите неопределен брой дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай