Коя е новата шампионка от "Ролан Гарос"

Полякинята изравни рекорд на Рафа Надал

Коя е новата шампионка от "Ролан Гарос" | StandartNews.com

Сензационно 19-годишната полякиня Ига Шьовнтек спечели днес "Ролан Гарос", като на финала победи шампионката от Откритото първенство на Австралия 2020 София Кенин с 6:4, 6:1. Така тя стана най-младата шампионка на "Ролан Гарос" от 1992 година, когато хърватката Моника Селеш спечели третия си трофей в Париж на 18-годишна възраст.

Швьонтек е първата полякиня спечелила престижната надпревара в Париж. Най-доброто й класиране в турнир от Големия шлем досега бе достигане до четвърти кръг на "Ролан Гарос" 2019 и на Аустралиън Оупън 2020.  Полякинята бе на 54-о място преди старта в Париж. През 2018-а тя печели титлите при девойките от "Уимбълдън" и на двойки от "Ролан Гарос". 

Ига е вторият представител на Полша, който стига финал на турнир от Големия шлем в Опън Ерата. Първата която направи това, беше Агнешка Радванска на Уимбълдън през 2012 г. (губи от американката Серена Уилямс). През 1939-а година финал в Париж играе и Ядвига Еджевска. Полският тенисист повтори постижението на белгийката Жустин Енен (2007), която не загуби нито един сет по време на турнира, а Швьонтек не загуби повече от пет мача в мач. По пътя към финала тя нокаутира румънката Симона Халеп и финалистката от миналата година Маркета Вондроусова (Чехия). Тя стана най-младият победител на Ролан Гарос от 2005 г., когато испанецът Рафаел Надал спечели турнира на 19 години. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай