Как се хранят спортистите ни под карантина

Ценни съвети от Ивет Лалова, Катя Дафовска, Радо Янков, Станислав Костов, Тихомир Иванов и Мирела Демирева

Как се хранят спортистите ни под карантина | StandartNews.com

Ивет Лалова препоръчва за Великден маслени бисквити без захар

В дните на пандемията от коронавирус сред най-ощетените са водещите български спортисти. Заради извънредното положение те не могат да тренират пълноценно и да се подготвят за новия състезателен сезон. „Стандарт“ потърси едни от най-любимите български спортисти, които да ни разкажат как се хранят, тренират и оцеляват по време на пандемията. Специално за Великден всеки от тях разкри какво най-много обича да си похапва за този празник. Някои разкриха и любимите си рецепти, а също така и как поддържат висок имунитета си. Естествено, всички които са в България в момента, препоръчват да се използват българските храни, защото освен, че са си наши, са и по-вкусни и много по-добри от чуждите.

 Ивет Лалова-Колио е една от иконите на българската лека атлетика. Близо 20 години тя неизменно е сред топ състезателките в световния спринт на 100 и 200 м. Европейска шампионка в зала и на открито, както и настояща носителка на приза „Атлет на България за 2019“. Ивет винаги е давала пример на младите, а и не само, как трябва да се тренира и да се грижат за тялото си. За „Стандарт“ тя разкри някои от тайните си.

„Заради извънредното положение и карантината всички се движим много по-малко и съответно горим по-малко калории, разказва Ивет от дома си в София. - Освен това посягаме към храна често от скука. Лично аз се опитвам да ям прясна храна, много плодове и зеленчуци и да пия поне 2 литра вода на ден.

Рецептата на Ивет Лалова за Великден

На Великден съм по-ентусиазирана за прясната зелена салата, отколкото за месата. Затова ще хапна по-леко, но ще си направя маслени бисквити без захар, категорична е Ивет.

За „Стандарт“ тя дава и ценни указания как да се изпълни нейната любима рецепта:

„Разбийте в купа 50 гр масло. Слагате 3-4 ч.л. сироп от агаве, 1 ч.л. ванилия. След това омесете на тесто с 1.4 чаши бадемово брашно с 1/2 чаша натрошени лешници и щипка сол. Оформете от тестото цилиндър, който да постои 30 мин във фризера. След това нарежете цилиндъра на 18 равни бисквити и печете върху намаслена хартия за печене около 10 мин на 180 С.“

Ивет ни разказва и как минава сега тренировъчният й ден.

„В момента тренировъчният ден за мен е много по-различен, защото тренирам основно вкъщи, но за мен 2/3 от деня са посветени на тренировката ми. В останалото време върша други задачи или готвя, почивам, разказва спринтьорката.

Нейната тайна за силен имунитет е да консумира по-малко преработени храни, а да набляга на повече свежа храна и много вода. Също така захарта трябва да бъде минимализирана, защото според Ивет тя е в основата на много проблеми.

Катя Дафовска залага на бъзак

Единствената българка олимпийска шампионка от зимни игри (биатлона в Нагано през 1998 г.) -Екатерина Дафовска, прекарва извънредното положение в собствения си хотел в Пампорово. От там тя даде ценни съвети за храната, тренировките и как да пазим имунитета си силен. В типично свой стил Катето разкри, че не държи на обилното хранене.

„Сутрин пия първо чай, а после кафе и хапвам плод. За обяд и вечеря задължително се храня доста леко.“ Рядко в менюто на Катя попада месото. Вероятно и заради това тя изглежда така, сякаш вчера е спряла с активния спорт. За Великден Дафовска препоръчва

Агнешко със зелена салата

„Разделя се на порции. Намазва се със сол от вътрешната страна. Слага се в тава. После се маже с разтопено масло и червен пипер. После тавата се завива отгоре с алуминиево фолио. Пече се първо на 220 градуса за 20 минути, а после на 160 градуса – 2 часа“, обобщава рецептата си Катя. Тъй като си живее в планината, тя прави разходки около хотела си и така поддържа форма.   

Тайната за силен имунитет на олимпийската шампионка е бъзак. Тя се е зарадила с нужното количество още от есента и сутрин пие на гладно по една лъжичка. След това идва ред на чая и растителните витамини.

 Мирела Демирева винаги слуша тялото си

Олимпийската вицешампионка в скока на височина от Рио 2016 и спортист на годината за 2016 Мирела Демирева тренира в Нидерландия от години. Заради пандемията от коронавирус тя се подготвя там без треньора си, но въпреки това не пада духом и продължава да е на нужното високо ниво. Когато стана дума за храна Мирела разкрива, че винаги слуша тялото си.

„През годините съм се научила да разпознавам кога нещо наистина ми се яде и кога подтикът е чисто емоционален. Гледам да балансирам и да храня и двете си нужди“, открехва завесата за храненето си Демирева.  Тя планира и разпределя внимателно менюто си за седмицата. По този начин ходи по-рядко до супермаркета, а не хаби излишна храна. Сред любимите й правила за храната е това - не е препоръчително да се яде нещо, което сам не можеш да си направиш вкъщи. Изхождайки от това, тя яде по-често сурова и свежа храна и не прибягва до пакетираните храни и тези в целофаните. Поради тренировките си в Нидерландия и прекарването на по-голямата част от годината именно в ниската земя, тя не е празнувала Великден със семейството си от години.  „Едно от нещата, което ми липсва в Нидерландия, освен близките ми, е и козунакът на леля. Рецептата е класическа, но мисля, че тайната е в месенето и разбира се, желанието“, сигурна е Мирела.

За да поддържа форма във времето на карантина, Мирела прави почти идентични упражнения както в залата, така и вкъщи. Използва ластици и медицинска топка от 3 кг.

„Изометрия, баланс, коремни и гръбни преси. Мисля за тялото си като за едно цяло. Ключова е концентрацията и правилните движения. Също карам колело и скачам на въже. Когато искам да разнообразя комплекса, си щипвам нещичко от интернет. Мускулите имат памет, не се притеснявайте, че можете да загубите форма, важното е да има поне малко движение. А и няма все да е така“, обяснява за тренировката си Демирева. За нея тайната за силен имунитет е в разнообразната храна, високия дух, полезната работа през деня и многото вяра.

Радослав Янков пие лимон за имунитет

Единственият български състезател носител на Световната купа в зимните спортове (паралелни дисциплини сноуборд 2016) Радослав Янков приключи преждевременно сезона заради пандемията от коронавирус. Още от средата на март Радо си е в Чепеларе, където тренира при домашни условия и спазва извънредното положение. Като човек с голямо сърце, Янков намери време и да дари 50 комплекта с храни от първа необходимост за крайно нуждаещи се негови съграждани в Чепеларе.

Иначе по време на карантината Радо си е основно вкъщи. За хранене той набляга на българските храни и на домашно приготвените неща. „Използваме голяма част от зимнината, която са приготвили родителите ми“, обяви пред „Стандарт“ Янков.  

За Великден любимата му рецепта е за агнешко печено.

„По възможност да е бавно печено и задължително преди това да е варено, за да бъде по-крехко“, издава тайната Радо. За тонус в домашна атмосфера той прави един комплекс от упражнения, който обхваща цялото тяло. Прави упражнения за горните и долни крайници с колан ТРХ упражнения за корем с суис бол и др. Прави ги с ниска интензивност и без почивки, като за това си отделя от 60 до 90 минути на ден. Също така той използва и спининг байка си, за да върти вкъщи по около 1 час. Така той подготвя организма си за колоездене навън, след като свърши извънредното положение. За силен имунитет Радо пие всяка сутрин на закуска сок от един лимон и, разбира се, се храни пълноценно.

Тихомир Иванов набляга на зеленчуците

Водещият български състезател в скока на височина Тихомир Иванов прекарва извънредното положение на село Змейово. Там е заедно с годеницата си Елеонора Драгиева, която също е състезателка в скока на височина.

Независимо от извънредното положение, хранителният режим на Тишо не се е променил много. „Опитвам се да се храня възможно най-здравословно с някои изключения по празниците“, допълва Иванов. По Великден той ще заложи на козунак с кисело или прясно мляко.

„Хапвам си козунак, разбира се, но много малко - 1-2 парчета за целия празник. Наблягам повече на зелената салата с репички, краставици и лук“, разкрива още Иванов. За тренировки си пише всяка сутрин с личния треньор Георги Гетов, който дава наставления за него и за годеницата му. „Хубаво е, че се намираме на село и разполагаме с хубав двор, и въобще можем да си тренираме навсякъде, където искаме. Разбира се, липсата на скокове и техника няма как да я запълним, и вече ми липсват“, казва с носталгия Тихомир.

За него няма тайна за силния имунитет.

„За всеки е ясно, че правилното хранене с плодове и зеленчуци плюс, разбира се, допълнителните витамини, които си набавяме чрез таблетки - това е ключът към здрав и силен имунитет“, категоричен е най-добрият ни атлет в скока на височина.

Станислав Костов много внимава с калориите

Голмайсторът на футболната Първа лига Станислав Костов (Левски) също се включи със съвети за правилното хранене и тренировките по време на извънредното положение. „Аз съм изключително строг спрямо храната през деня. Заради извънредното положение, вече повече от месец ежедневните физически натоварвания не могат да се сравняват с времето, когато тренирахме и се подготвяхме за мачове. Затова сутрин залагам на две сварени яйца, на обяд задължително салата плюс леко месо. За вечеря - основно риба, приготвена възможно най-здравословно“, разяснява Костов.

Неговата любима рецепта за Великден е зелена салата, агнешко печено и дроб сърма, както повелява старата българска традиция. Именно това меню ще присъства на трапезата и на семейство Костови. „Разбира се, без да се прекалява“, твърди той.

За да поддържа форма в условията на физическо дистанциране, Костов тренира изцяло в домашни условия като прави коремни преси и лицеви опори, и  кара велоергометър. Тайната за силен имунитет на футболиста са витамините. „Хапвам много плодове и зеленчуци, които засилват имунитета“, завършва Костов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай