Георгиева: Преговаряме с инвеститори за национален стадион

Георгиева: Преговаряме с инвеститори за национален стадион | StandartNews.com

Варна. Министерство на младежта и спорта води преговори и с други инвеститори и търси модерни форми на публично-частно партньорство за изграждане на новия национален стадион в "Овча купел", каза министър проф. Мариана Георгиева. Тя припомни за обявения проект от Борислав Михайлов на немски инвеститор за двата клуба "Славия" и националния отбор, който, според нея, може да се изгради с параметрите и да направи възможно домакинството на България на "Евро 2020". Още миналата година през август кабинетът на Пламен Орешарски обяви, че ще подкрепи БФС за кандидатурата му за домакинство на първенството, каза министърът на младежта и спорта.

Заради волейболната слава кабинетът "Орешарски" даде 4,5 милиона лева за ремонта на Двореца на културата и спорта. "Парите са дадени на община Варна и вярвам, че кметът и общинският съвет имат ресурса да се справят, за да могат тези пари да бъдат усвоени навреме и Варна също да е домакин на европейското по волейбол догодина", каза проф. Георгиева.

Над 73 милиона са дадени от правителството за общинска спортна инфраструктура, припомни още тя. За емблематичния Юнашки салон във Варна, който общината иска да стопанисва, процедурите са почти финализирани и се очаква в министерството на регионалното развитие да подготвят акта за собственост, който да се предложи на МС, и прехвърляне на собствеността от държавата на местната власт.

"По време на своето председателство на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество България инициира за първи път от създаването й темата за младежта и спорта да стане приоритетна и дори магистрална". Това каза министър Георгиева в двореца в Евксиноград, където се състоя срещата на спортните министри и зам.-министри на 12-те страни членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай