Футболният скандал набира скорост. Турция в шок

Провали се големият финал между Галатасарай и Фенербахче в Рияд

Футболният скандал набира скорост. Турция в шок | StandartNews.com

Турският футбол очакваше да изпрати с овации 2023 година тази вечер с дългочакания финал между Галатасарай и Фенербахче за Суперкупата на страната.

Голямото дерби, което трябваше да се играе в Рияд, обаче се провали, а футболистите спешно се качиха на самолета обратно за Истанбул.

Причината е отказа на Саудитска Арабия да приеме искания на клубовете, които настояваха турският национален химн да бъде изпълнен преди мача, а за 100- годишнината на Република Турция отборите да носят фланелки с лика на основателя на републиката Кемал Ататюрк. а знамето да носи мотото на Ататюрк: "Мир в страната и в света...", съобщава AS.

Тези искания били напълно отхвърлени от саудитските власти предвид сегашната ситуация.

Шефовете на Галатасарай и Фенербахче заявили, че при това положение мачът няма да се играе. Според Хабертюрк това е станало след двучасови разговори на турския министър на младежта и спорта Осман Бак с ръководителите на отборите. Футболистите били инструктирани да не напускат хотела и да не отиват на стадиона.

През деня Центърът за борба с дезинформацията към турската президентска администрация твърдеше, че информацията за отмяната на мача е ненадеждна.

"Твърденията, направени в някои медии и разпространени в социалните мрежи, че нашият национален химн и турският флаг няма да бъдат допуснати във финалния мач за Суперкупата на Турция, който ще се проведе в Рияд, не са верни", се казваше в изявление на центъра.

Haberturk също съобщи, че решението за отмяна на мача не е окончателно. Според телевизионния канал мачът може да бъде отложен за друг ден, без да се конкретизира.

По-късно Match TV съобщи, позовавайки се на организаторите на срещата, че мачът е окончателно отменен.

Ръководството на клубовете обяви, че лети обратно за Истанбул, където се очаква късно вечер футболистите да бъдат посрещнати от феновете.

Според телевизионните канали Галатасарай и Фенербахче били много разстроени от случилото се.

Мачът трябваше да се състои на легендарния университетският стадион "Крал Сауд" в столицата Рияд, който побира до 25 000 зрители. Преди 2 години стадионът бе домакин на турнира за купа "Марадона", който се игра в памет на починалия година по-рано Диего Марадона.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай