Джокович бил пред отказване от тениса

Сърбинът се вучствал съкрушен след загубата на четвъртфинала на "Ролан Гарос" през 2010-а

Джокович бил пред отказване от тениса | StandartNews.com

Световният №1 в тениса Новак Джокович (Сърбия) сподели в интервю за италианският тв канал „Скай Спорт“, че през 2010 г. е мислел да се откаже от тениса. Причината е загубата му от Юрген Мелцер на четвъртфиналите на „Ролан Гарос“. Тогава сърбинът поведе с 2:0 сета, но допуска пълен обрат и отпада от надпреварата, след което претърпява пълен катарзис.
„През 2010 г. загубих от Юрген Мелцер на четвъртфиналите на „Ролан Гарос“. След края на мача се разплаках. Исках да напусна тениса, пред очите ми беше черно. Виждах само в черно. Претърпях трансформация, защото след тази загуба успях да се освободя. Бях спечелил Australian Open 2008, бях №3 в света, но не бях щастлив. Знаех, че мога да постигна повече, но бях загубил най-важните ми двубои срещу Роджър Федерер и Рафаел Надал (до поражението от Мелцер, Джокович е с показатели 1-4 победи срещу Роджър Федерер и 0-4 срещу Рафаел Надал в турнирите от Шлема). В този момент успях да се освободя от напрежението и започнах да играя по-агресивно. Това беше повратен момент в кариерата ми“, коментира Джокович.
10 години по-късно Джокович има на сметката си 17 титли от Големия шлем и е единственият, който е печелил всеки един от Мастърс 1000 турнирите. През 2019 г. белградчанинът спечели един от най-епичните финали на Уимбълдън в историята, отразявайки 5 мачбола срещу Роджър Федерер.

„Това беше един от най-красивите двубои, в които съм участвал. Другият такъв беше финалът на Australian Open 2012 срещу Рафа. Това са неописуеми срещи, в тях имаше всичко. От техническа гледна точка, качеството в играта на Федерер беше на топ ниво от първата до последната точка. Статистиката ясно го показва. Аз се справих добре във важните точки. Не пропуснах нито една топка и в трите тайбрека – нещо, което ми се случи за първи път в кариерата. Такива двубои се случват веднъж или два пъти в кариерата ти и съм щастлив, че имах за суперник Роджър на престижна арена като централния корт на Уимбълдън“, разказва 32-годишният сърбин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай