Двойна премия за Сани при Орешарски

Държавата даде 2,5 млн. за старт на новия стадион

Двойна премия за Сани при Орешарски | StandartNews.com

София. Сноубордистката Александра Жекова получи премия в размер на 100 000 лв. от спортното министерство.

Сани бе най-добрата ни олимпийка в Сочи, където зае 5-о място. По инструкцията на ведомството за награждаване на спортисти през 2014 г. за това постижение се полага награда от 50 000 лв., но сумата е удвоена с решение на спортния министър Мариана Георгиева. В сряда след заседанието на кабинета Жекова и нейният баща и треньор Виктор бяха около час на среща с Пламен Орешарски. "Ще стискаме палци и за двата старта на Световната купа", заяви премиерът. "Неспортно майсторство попречи на Сани да не завърши трета. И затова реших, че й прилича да бъде наградена като бронзов медалист", сподели министър Георгиева.

"Не съм очаквала толкова сериозна премия. Поласкана съм, че нашият труд беше награден така добре", каза след срещата Жекова.

Междувременно кабинетът даде съгласието си за увеличаване на капитала на "Академика 2011" ЕАД чрез емитиране на 35 милиона нови акции с номинална стойност от 1 лв. и предостави на спортното ведомство 35 млн. лв. за придобиването им. Средствата ще бъдат използвани за реконструкцията на Зимния дворец в София. "През тази календарна година планът на правителството е да се отделят 2-2,5 млн. лева, за да се обезпечи проектирането на нов Национален стадион. По отношение на това кой ще бъде изпълнител - предстоят разговори", обяви спортният министър, като се разграничи от идеята съоръжението да съвпадне с проекта на стадион "Славия" и немските инвеститори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай