България с първи медал на Младежката олимпиада

България с първи медал на Младежката олимпиада  | StandartNews.com

Талантливият български сноубордист Валентин Миладинов спечели бронзов медал от вторите зимни младежки олимпийски игри в Лилехамер. Роденият в Самоков спортист взе отличето в отборния бордъркрос заедно с Дарина Кириченко (Укр), Вероника Ебедо (Шв) и Давид Моберг (Шв). Шампиони са Германия, пред тима на Швейцария.

Валентин е роден на 23 януари 1999 г. в Самоков, миналата година на Световното първенство за младежи в Китай се нареди 30-и в бордъркроса, започва да тренира сноуборд през 2009 г.

В гигантския слалом днес в Лилехамер Лорита Стоименова бе 30-а след първия манш, но с много добро второ спускане се нареди 24-а в крайното класиране, шампионка е Мелани Майлар от Швейцария.

"Това е изключителен успех. Радваме се страшно много, защото развитието на младите ни състезатели дава резултати. Този бронзов медал в Лилехамер показва, че страшно много млади хора са спечелени за зимните спортове. Успехи като този на Валентин показват, че сме на правилен път. Пожелавам такъв успех да имаме и на олимпиадата в Пьончанг 2018", коментира Цеко Минев, президент на БФСки.

В спринтовото ски-бягане класически стил Нанси Около преодоля квалификациите по време, но в полуфинала остана пета, не стигна до финала и се нареди 25-а в крайното подреждане. Победителка е шведката Хагстрьом. При мъжете Николай Виячев също преодоля квалификациите по време, но след пето място в полуфиналната си серия се нареди 24 в крайното класиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай