България отива на 1/4-финал на Европейското по волейбол

България отива на 1/4-финал на Европейското по волейбол | StandartNews.com

Гданск. Националният отбор по волейбол на България отива на 1/4-финал нa Eвропейското по волейбол за мъже. Момчетата на Камило Плачи не се предадоха и с много усилия успяха да победят Полша с 3:2 гейма (22:25, 22:25, 25:20, 26:24, 18:16). Двубоят се игра в зала „Ерго Арена" в Гданск и бе в плейоф на първенството.

Най-вероятно отборът на Полша ще трябва да се раздели с треньора Андреа Анастази след като загуби от нашите тази вечер. "Лъвовете", които играха по-слабо по време на първите два гейма, ще застанат срещу Германия в ожесточена битка за място в топ 4 на турнира.

Поляците успяха да вземат две точки преднина още в началото на мача, когато получиха съдийската подкрепа. При 6:4 в тяхна полза Скримов прати една атака в аут, а впоследствие посрещането ни пропадна при сервис на Мозджонек. Първото техническо прекъсване бе при 8:4 за Полша.

Момчетата на Анастази стигнаха до 14:10, но нашите "лъвовете" отбелязаха три последователни точки. Курек направи неуспешна атака, последва страхотен ас на Николай Николов накара италианеца да вземе таймаут. Полша се оттегли на кратка почивка при 16:14.

Капитанът Тодор Алексиев направи няколко успешни атаки, една от които срещу троен блок, а благодарение на Алексиев успяхме да поведем с 18:17. После Курек обърна за 20:19. След това имаше тежък сервис на Винярски, а при 22:21 за Полша Соколов направи няколко зрелищни спасявания и от двете страни на мрежата, но бе далеч от атаката си.

На 22:23 Полша направи ново драматично разиграване. Тройният блок срещу Курек успя, но Винярски получи удобна топка за атака от втора линия. После Соколов направи престъпване при атака от втория линия - 25:22 за Полша.

С отлична блокада на Виктор Йосифов срещу Боциек започна вторият гейм. Българите показаха доста повече самочувствие в играта и успяха да се оттеглят на техническото прекъсване с аванс от 8:7.

По-късно Теодор Салпаров направи две добри спасявания, които ни дадоха още две точки. Винярски продължи да играе по нервите на българите, а Курек изравни резултата за 14:14. С блокаут на Соколов се оттеглихме на второ прекъсване при 16:14.

Полша обаче се мобилизира и Курек взе важна точка за 19:20. Малшанс при атака на Алексиев изравни резултата и стопи увереността на нашите, след което домакини постигнаха аванс от 2 точки. Вишниевски влезе в играта и затрудни доста Николай Пенчев със своя флоп сервис. По този начин атаката на България се разклати. Това даде смелост на Боциек резултатът стана 25:22 за Полша.

Третата част бе успешна за българския тим и неговата блокада. Момчетата на Плачи дръпнаха с две точки преднина, поляците Курек и Винярски пратиха топката в аут, а ас на Тодор Скримов помогна българите да се оттеглят при 8:4 за кратка пауза.

Няколко минути по-късно стабилността на полския лагер бе разтърсена отново. Последваха ас на Соколов и няколко успешни атаки. Втората техническа пауза бе при 16:8 за България.

След прекъсването Полша успя да запише две поредни точки и резултатът стигна до 20:14. Това накара Камило Плачи да поиска таймаут. После успешна атака на Курек намали още изоставането, но пусната топка на Соколов пресече серията на противника. Боциек помогна на българите с аут за 22:17 и нашите момчета се наложиха с 25:20, макар Полша да отрази два сетбола.

В началото на четвъртия гейм мощни атаки на Соколов дръпнаха с 2 точки резултата в полза на нашите волейболисти. При 5:3 обаче главният съдия не призна блокаут на нашия диагонал. По този начин домакините не изостанаха в резултата, който бе 8:5 за нас на първото техническо прекъсване. Развоят дойде след нов аут на Боциек.

По-късно българите дръпнаха с четири точки заради грешки на поляците. При 14:10 обаче настъпи спад в играта ни и домакините започнаха да си връщат преднината.Българите влязоха при 16:14 в решителната част на гейма след като Камило Плачи поиска таимаут.

След точката, с която откри тайбрекът, съдиите сбъркаха в наша полза. Те не видяха двоен удар на Соколов, а Теодор Тодоров я спечели с мощна блокада и доведе резултата до 3:0 за България.

Домакините намалиха до 4:3 след блокада на Новаковски срещу Скримов. След това Курек сбърка от сервис. Нашите „лъвове" пък позволиха на поляците да поведат с три точки и прекъсване за "трикольорите" бе на 6:5.

След това поляците увеличиха аванса и Винярски постигна блокаут - 8:6. Мощна атака на Курек взриви залата, но българите успяха да се справят. Соколов и Алексиев ни донесоха равенство, а капитанът ни изведе напред с 10:9.

При 15:14 в наша полза блокадата ни спря две поредни атаки на Винярски по диагонала. При третата диагоналът на Полша уцели Алексиев в главата. По този начин равенството бе възстановено.
Мачът започна да върви точка за точка и при 17:16 за България Курек успя да забие над блокадата ни. Теди Салпаров отрази, а лидерът на поляците се приземи в нашето поле. Така България взе 18-а точка и място сред най-добрите 8 тима на първенството.

Момчетата на Камило Плачи стигнаха до плейофа след като победиха Чехия и загубиха от Германия и Русия в група D. Българите се класираха на 3-о място и трябваше да играят срещу отборът, който зае втора позиция в група B – Полша.

Резултати от плейофите на Европейското първенство по волейбол за мъже:

В Орхус:

Италия – Холандия 3:1

Сърбия – Дания 3:0

В Гданск:

Полша – България 2:3

Русия – Словакия 3:0

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай