Събота,

Адв. Дерменджиев: Сираков да следва Търговския закон

От: Пламен Вълков -
Адв. Дерменджиев: Сираков да следва Търговския закон
A
A
A

Преди два дни Наско Сираков обяви, че е притежател на 86,6% от акциите на ПФК Левски АД. В началото на месец юли от Левски обявиха, че са насрочили две дати за свикване на общо събрание на акционерите. Какво ще се случи с акциите, след като голмайстор №1 в историята на Левски бъде вписан в книгата на акционерите. "Хоризонт" потърси за коментар един от най-добрите адвокати у нас Ивайло Дерменджиев.

Той е дългогодишен член на Спортния арбитражен съд в Лозана. Завършва Юридическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, специалност право. Притежава диплома по английско право и право на Европейския съюз от университета в Кеймбридж. Доктор е по право с докторска дисертация в областта на международното частно право и международен арбитраж. 

Член е на Управителния съвет и на Президиума на Арбитражния съд при Българската търговско–промишлена палата. Член е още на Лондонския международен арбитражен съд (LCIA). Арбитър е в списъка с арбитри на Международния арбитражен съд по спорта в Лозана, Швейцария (CAS). Член е на Софийска адвокатска колегия. Член е също така на Британско–българската правна асоциация в Лондон, както и на Австрийско – българската търговска камара.

Почетен консул на Република Кения в България.

"Ако е заявено желанието на г-н Сираков да бъде акционер в Левски, то следва, както е записано, в Търговския закон, да предприеме действия по вписването в книгата на акционерите на дружеството.

Сираков: Акциите са вече са мен

Футболен клуб "Левски" като всяко едно друго търговско дружество се подчинява на режима на търговския закон и това е вменено на новия собственик. В седемдневен срок той трябва да отиде в клуба, където се намира акционерната книга и да се легитимира като такъв. Не съм виждал джирото, което е отразено върху временните удостоверения, нито зная дали има договор между новия и стария собственик. Ако е извършено безвъзмезно дарение на 86,6% от акциите, това означава, че е получено дарение от физическо лице на съответното населено място.

И тук действа закон за местните данъци и такси, който не третира особен вид дарения на имущества. Това безвъзмезно имущество подлежи на данъчно облагане, защото е актив. Оценката на безвъзмезно прехвърляния актив трябва да бъде извършена върху пазарната му стойност. Ако тази оценка не може да бъде лесно изчислена, то тогава се прави оценка на номиналите и съответния процент на територията на град София е 5%. Това е лично задължение и то следва от факта на получаване безвъзмезно на някакво имущество. Това задължение трябва да се изпълни в срок от два месеца. Възможно е такава сделка да бъде извършена за друга стойност - един лев или сто лева. При безвъзмезните дарения компетентна е местната власт, а при друг тип дарения компетентни са данъчните власти.

Ако Наско Сираков бъде вписан като притежател на въпросните акции, то и той може след това да ги джиросва и прехвърля. Общото събрание е свикано и то има дневен ред, който трябва да се следва и спазва. За да останат акциите в клуба, то те трябва да бъдат изкупени обратно от самия клуб.

Това не може да бъде извършено произволно. Има определени изисквания, има и такива изисквания в самия устав на акционерното дружество. Ако собственикът на акциите реши да се разпореди с тях, то това може да стане както се е случвало досега - безвъзмездно, а може и да поиска и пари за тях. И това е негово право.

Задължението на плащането на данък върху получаването на имущество поражда и друго право. Това имущество представлява сбор от парични средства, оценени като имущество и те могат да бъдат разпореждани срещу други пари. Представете си, че Левски заработи успешно. Намаляват разходите на клуба, което е напълно възможно. Това се вижда в цял свят след епидемията, а Левски стане един успешен бизнесмодел, както е с голяма част от испанските клубове, където голяма част от тях са обществени. И Левски започне да се самоиздържа, печели достатъчно пари. В един момент се появява богат инвеститор, който проявява желание да купи акции и тогава се обръща към този акционер, който притежава най-много акции", каза за "Хоризонт" адвокат Ивайло Дерменджиев.

 

 


Всички новини от категория Спорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички