200 000 лева за сребърния скок на Мирела

200 000 лева за сребърния скок на Мирела | StandartNews.com

Един-единствен фаул раздели лекоатлетката от златото

Златен бронз за грациите на финала

Жените отсрамиха България на финала на олимпиадата в Рио. Мирела Демирева събуди родината още в 4 часа, когато със скок от 197 см взе среброто. Един фаул раздели 26-годишната софиянка от титлата, която отиде при ветеранката Рут Бейтия от Испания. Президентът Росен Плевнелиев подари на Мирела знамето, с което е бил на три олимпиади - в Лондон, Сочи и Рио. Следобед цяла България ликува с момичетата от ансамбъла по художествена гимнастика, който успя в жестока битка да се пребори за бронза след Русия и Испания.

26-годишната софиянка започна с фаул на 188 см и ни накара да мислим, че заявката й за 200 см в Рио е безпочвена. След това обаче тя навлезе в страхотно темпо и отново ни върна вярата в успеха. Със 188 см Мирела се справи от втория опит, а също така без грешка мина и 193 см.

На тази височина 5 от финалистките не успяха. Еврошампионката от Амстердам 2016 Рут Бейтия премина първа 197 см. Без да се смущава от пълния стадион и факта, че за нея това е първа олимпиада Мирела също скочи от първия опит 197 и вдигна на крака публиката на стадион "Жоао Хавеланж". Това леко преминаване на летвата значеше само едно - медал.

Двукратната световна шампионка Бланка Влашич с мъка скочи 197 от втория опит, а лидерката за сезона Шонте Лоу (САЩ) я скочи от третия. Останалите окапаха и така на 200 см останаха само 4. Нито една не влезе в клуб "2 метра", като най-близо до успешен опит бе Мирела, която в първия бутна летвата сякаш с въздушната струя, която направи над нея. Точно в 21,56 ч (местно време) или 3,56 ч сутринта българско, Лоу направи последния неуспешен опит на 200 м и първия медал в леката атлетика след златото на Тереза Маринова от Сидни 2000 г вече бе факт. Красивото и много скромно момиче от София си заслужи среброто. Титлата взе опитната Бейтия, а завърналата се на пистата след контузия Влашич спечели бронза. В скока на височина последната ни медалистка е златната Стефка Костадинова от Атланта 1996. Отличието на Мирела е 19-о за българските атлети на олимпийски игри. Последната българка на финал в тази дисциплина Венелина Венева зае девето място в Сидни 2000. На игрите в Рио състезателите на федерацията по лека атлетика с основен спонсор FIBANK освен среброто на Мирела имат и още 2 финала. В тях Ивет зае осмо място на 200 м, като си направи лично за сезона, а Тихомир Иванов завърши 10-и на скок височина, като си изравни на два пъти най-доброто постижение.

Историческото състезание в събота вечер бе изгледано на живо на стадиона в Рио от президента Росен Плевнелиев и министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Треньорът на Мирела - Рини ван Лееуни, изтърпя драмата на трибуните заедно с 10-ина членове на делегацията ни и българи, живеещи в Рио, с много трибагреници. За среброто Демирева ще бъде наградена от ММС с премия от 200 000 лв.

Министър Кралев: Тя е пример за останалите

Мирела направи фантастично състезание, заяви министър Красен Кралев в микс зоната, където дойде да поздрави атлетката, заедно с президента Плевнелиев. Специално е, че от атлетиката взехме медал в Рио, защото знаете това е Царицата на спортовете, а към този спорт отношението е по друго. Поздравления за атлетите ни, защото тук направиха 3 финала.

Отново се върнахме с успехи в нашата си българска дисциплина, където гениалната Стефка Костадинова още държи световния рекорд. В интерес на истината бях подготвен за такова силно представяне на Мирела в Рио, защото аз я гледах наживо в Амстердам на Европейското, където също проведе състезанието без нито една грешка. Испанката Бейтия и там и бе основния конкурент, както стана и тук. След скоковете на 193 и 197 см беше ясно, че отиваме към медала. Фантастична Мирела. Изключително трудолюбиво и скромно момиче, което заслужава адмирациите на всички българи. Изстрадахме го този медал. Много тежка олимпиада изкарахме с не един тежък момент. На два пъти имахме малшанс в битките за бронзовите медали в борбата. Важното е сега да се радваме на успеха на Мирела. Всеки наш успех трябва да бъде посрещнат с необходимия респек и уважение. Не сме в позиция да даваме отпор на големите сили и за това трябва да уважаваме и почитаме всеки един наш спортист, който спечели отличие на олимпиада".

Президентът: Зарадва ни от все сърце

"Пред очите ни една много голяма българка направи своите безпогрешни изпълнения, тогава когато трябваше. Мирела показа, че когато не се предава, надеждата винаги остава, коментира в Рио президентът Росен Плевнелиев. - Поздравяваме всички българи с този голям успех. Страдахме много, но накрая вървим към един по-щастлив край. Мирела ни зарадва от все сърце. Ще ми се повече българи да имат нейната амбиция и да скочат високо, като нея. След края на състезанието получихме поздравление от много президенти на различни спортни асоциации с които гледахме заедно финала".

ще има и мнение на Добромир Карамаринов (президент на БФЛА), което ще ви дам към 15,30 ч

Цял блок празнува успеха на "Герена"

Родителите на сребърната ни медалистка от Рио - Валя и Красимир Демиреви отпразнуваха успеха й в апартамента си в столичния квартал "Герена".

„Целият блок празнува, фойерверки има, разказа щастливата майка. – Много, много сме щастливи. Бях сигурна, че Мирела ще скача добре. Тук всички у дома сме превъзбудени. Скачаме, викаме, прединфарктно състояние. Това е най-щастливият ден – детето ни е с медал на Олимпийски игри". За "Стандарт" бащата си пожела Мирела да им жива и здрава, а бъдещето е пред нея.

В партито за сребърния медал са се включили всички съседи от блока. Бащата на Мирела е европейски шампион за юноши на 400 м с препятствия от 1981 г, а майка и е многократна шампионка в спринта. Стара Загора където атлетката се състезава за АК "Берое" също не спа. "Успехът е уникален и това дете го заслужава напълно, заяви известната ни състезателка в скока на височина от близкото минало Емилия Драгиева, която сега е член на УС на "Берое". "Този успех е и подарък за президента на БФЛА Добромир Карамаринов, който толкова години вярваше в Мирела и я подкрепяше във всички трудни моменти", каза още Драгиева.

Мирела даде рамо и на параолимпийците

Пътят на Мирела Демирева в леката атлетика започва като на шега. Тя и нейни съученички започват да тренират в "Левски" на "Герена" през 1997 г, когато са във втори клас. С тях два пъти в седмицата се занимава Антон Бонов. От 1999 г започва да се подготвя при Любомир Запрянов, където тренира спринт на 60 м, а после и скок на височина. След товя талантливата девойка се мести при Лили Видева. При нея тренира цели 10 години и стига до 195 см в сектора за скок на височина. Под нейно ръководство през 2007 г печели бронзов медал от европейското за девойки, а година по-късно става световна вицешампионка за девойки. На европейското до 23 г през 2009 г се контузва и претърпява операция на отскачащия крак. През 2014-а Мирела сменя треньора и страната. Тя отива да се подготвя в Амстердам при Рини ван Лееуин. С него тя влезе във финала при жените от световното в Пекин, а на Евро 2016 спечели и сребърен медал. Освен, че е голям боец на стадиона, Мирела е и голям човек. Въпреки, че не участва на игрите в Лондон 2012 талантливата състезателка се включи в благотворителния календар и кампанията за FIBANK, средствата от които бяха дарени на българските параолимпийци ни.

Тереза предрекла бронз, а Данчо Йовчев сребро

Последната ни олимпийска шампионка в атлетиката Тереза Маринова, която в Рио е коментатор на БНТ прогнозирала преди финала в скока на височина бронзов медал на Мирела. Другата ни легенда в спорта Данчо Йовчев, който също е част от тима на БНТ в Рио познал какъв медал ще спечели Демирева. Той дал прогнозата си при фаула на Мирела на 188 см.

Ивет я поздрави от Чили

Надпреварата в скока на височина в Рио бе проследена от Чили от топ спринтьорката ни Ивет Лалова. Тя е в Сантяго заедно със съпруга си Симоне Колио. Двамата гостуват на свещеника, който ги венча през 2013-а в Риети.

"Една от най-скромните, тихи, възпитани и интелигентни атлетки, които съм срещала някога! Среброооо!!!!! Толкова се радвам, толкова заслужен и само ти знаеш, колко изстрадан медал. Поздравления за теб и треньора ти и най-близките ти хора! Това написа Ивет за Мирела в страницата си във Фейсбук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай