Четвъртък,

Защо германците станаха мишена

От: Failed to load user -
927
Защо германците станаха мишена
A
A
A

Атентатът пред Синята джамия в Истанбул имаше две цели: Турция и Германия. Няма как да е случайно, че само четири дни след започването на разузнавателни полети от германски самолети "Торнадо" атентатор-самоубиец се самовзриви сред група германски туристи. Турция беше другата мишена: защото самолетите излитат от военната база в Инджирлик, а и Турция обяви, че повече няма да пропуска през границите си нови попълнения за бойните отряди на т.нар. "Ислямска държава" (ИД) в Сирия.

От около половин година Турция затъва все по-дълбоко в спиралата на насилието: турската държава обяви война на кюрдските бунтовници в югоизточните райони на страната и превърна стотици хиляди хора в бежанци; през месец октомври ИД извърши атентат в Анкара, а ето, че сега беше разтърсен и Истанбул. Очевидно насилието навлиза в нова фаза. Една турска поговорка казва, че ако в Истанбул вали сняг, то Турция е скована от зимата. Разбирай: всичко, което се случва в Истанбул, се усеща в цялата страна, пък и отвъд границите ?

Стабилността на страната е застрашена. "Златното десетилетие" на икономически подем и вътрешен мир очевидно е приключило. Правителството на Партията на справедливостта и развитието твърде лекомислено заложи на карта успехите от първите години на своето управление и днес страната е застигната от призраците на миналото. Какво по-показателно от това, че след атентата в Истанбул властите не са сигурни дали нападението е дело на ИД или на кюрдските сепаратисти? И двете организации си имат мотив да извършат подобно нещо. ПКК например наскоро обяви, че в отговор на бруталните действия на турската армия в кюрдските райони на страната смята да пренесе войната в големите турски градове. Твърденията, че турската държава води война срещу ПКК, а не срещу кюрдите, е чиста проба пропаганда. Защото как иначе да си обясним масовите арести на хиляди кюрдски политици?

Възможно е "сириецът", който по данни на турското правителство е извършил вчерашния атентат в Истанбул, да е действал от името на т.нар. "Ислямска държава". В полза на тази версия говорят следните два факта: нападението беше насочено срещу "неверници", а стилът му не носи почерка на кюрдските бунтовници.

Обикновено случващото се в Турция има отражение и в Европа. Безотговорната политика на турските власти спрямо кюрдите създава нови бежански потоци. И ако Турция разшири ударите срещу клетки на ИД в страната, което отдавна трябваше да се е случило, цената за това също ще бъде висока: атентатите ще зачестят, а джихадистите ще побегнат и в други страни.

Обстановката в Турция може да се успокои само ако бъде подновен прекъснатият мирен процес с ПКК. Това е начинът за постигане на вътрешен мир. Ако след това турското правителство загърби авторитарното си поведение, признак за което е например забраната медиите да пишат за атентата, чак тогава страната има шанс да се завърне към демократичното си развитие. Освен това борбата срещу ИД ще се води по-лесно, ако Турция се прости със стремежа си на всяка цена да отслаби кюрдските бунтовници.

В противен случай дестабилизацията на Турция ще продължи. А терорът в турските градове и войната срещу кюрдите ще продължат да висят като воденични камъни на шията ?.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички