Ядрените оръжия са коренът на злото

Ядрените оръжия са коренът на злото | StandartNews.com

Светът не бива да забравя как преди 70 г. Хирошима и Нагасаки бяха изпепелени

Тази година се навършват 70 години от атомната бомбардировка над Хирошима и Нагасаки. В Япония с всяка изминала година намаляват хората, които си спомнят този момент, но медиите отново и отново повтарят предавания с оцелели от атомната бомбардировка. Мисля, че всички осъзнават колко важно е непрекъснато да се говори за трагичните последици на войната, за да победи мирът. Ръководена от тази мисъл, на 2 юни аз изнесох лекция на тема "Хирошима и атомната бомбардировка" пред учениците на 138 СОУ, с което имаме дългогодишен обмен. В нея споделих, че за Япония, като единствената страна, преживяла атомната бомбардировка, е съвсем естествено да настоява за премахване на ядрените оръжия. Изразих искрената си надежда, че здравомислещите хора по света трябва да си подадат ръце и да положат усилия, насочени към предотвратяване разпространението на ядрените оръжия и пълното им премахване в бъдеще.

Учениците ме слушаха със затаен дъх. Същевременно, разглеждайки снимките с последиците от атомната бомбардировка, бяха изпълнени с тъга. Снимка на обгорено и съдрано яке на ученичка, превърнало се в реликва. Вследствие на радиационните лъчи на атомната бомба земната повърхност се бе нагряла до 4000 градуса по Целзий, всичко в радиус от 2 км от епицентъра бе напълно изгоряло, кожата по тялото се свличаше, а вътрешните органи - се изпаряваха. 140 000 души, стенейки "горещо", "жаден съм" умряха същия ден. Това бе истински ад. На снимка бе показана овъглена кутия с храна за обяд. 13-годишно момче бе умряло така, както я бе прегърнало.

Майка му плачеше до него, оплаквайки го, че не е могъл да изяде зеленчуците, които сама е отгледала в немотията и недостига на храна. Наполовина разтопени очила, морски часовник, спрял на 8 часа и 15 минути - времето на бомбардировката, тригодишно дете върху овъглена триколка и нейният собственик.

Това, което измъчи хората още повече, бяха последиците от радиоактивните лъчи. Почти всички хора, които са се намирали в радиус на 1 км от епицентъра на атомната бомба, починаха. Тези, които след това бяха отишли там, за да помогнат или да потърсят близките си, починаха от рак или левкемия няколко години по-късно. Техният брой надвишава 250 000 души. Голям брой корейци, които по време на Втората световна война са били заставяни да воюват в японската армия, загиват, след като са били облъчени. И в момента около 190 000 души все още страдат от последствията на лъчевата болест. И днес, 70 години след тяхното използване, ядрените оръжия са тези, в които се крие коренът на злото.

Въпреки страха или поради страха, световните сили, главно САЩ и страните от бившия Съветски съюз, се конкурираха в ядрените си програми въз основа на теорията за ядрено сдържане. След това последваха усилия за съкращаване на ядрените оръжия и значителен брой от тях бяха унищожени. Въпреки това, според годишното издание на SIPRI (Стокхолмският международен институт за изследване на проблемите на мира) от 2013 г., все още в Русия има около 8500 атомни бомби, в САЩ 7700, а общият им брой по света е 17 000. Тази бройка е достатъчна, за да унищожи 10 пъти Земята в случай на ядрена война.

Чудя се до каква степен е опасна ситуацията, в която се намираме в момента. Силна загриженост през последните няколко години предизвиква и появата на т.нар. ядрен кибертероризъм. Истински ужасяващо би било, ако терористите, без да се замислят, започнат да използват ядрените оръжия. Така както, ако има оръжия, непременно ще се намерят хора, които да ги използват, това без изключение важи и за ядрените оръжия. Ето затова желая те да бъдат напълно премахнати. Не бих искала и друга страна по света да преживее отново трагедията на Япония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай