Време за българки

Време за  българки | StandartNews.com

Не помня кога се е случвало две българки да са в устата на световните медии, а тяхната съдба да се обсъжда от най-влиятелните политици.

Поне това е сигурният резултат около новата ситуация в битката кой да оглави ООН. Дори само дебатите около евентуалното включване на Кристалина Георгиева в надпреварата са комплимент за България. Оказва се, че след Ирина Бокова страната ни може да извади и втора силна фигура. При това дискутирана на най-високо ниво от най-влиятелния лидер в Европа Ангела Меркел и руския президент Владимир Путин. За останалите совалки между различните столици изобщо не говорим.
Разбира се, реакциите у нас се хлъзнаха в посока на тежки дебати кой на кого подлива вода. Факт е, че и Кристалина Георгиева, и Ирина Бокова

се радват на респект и уважение

независимо в какви конфигурации са поставяни в играта на големите. Бокова вече успя да постигне нужния консенсус в подкрепата към нея, за да оглави ЮНЕСКО. Ако сега има прекалено много препъни камъни пред нея в битката за ООН, защо да не пробваме втори вариант? Нали пак става дума за българка, пак за уважаван и доказан професионалист. Даже може да се размечтаем как две българки управляват световните дела - едната, Георгиева, генерален секретар на ООН, другата, Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО. Тя има още две години, докато завърши мандатът й там.

Така че да не правим излишни драми и да викаме пак сянката на прословутия български гений - гения на завистта. Ако остане Бокова в играта -добре, стискаме й палци да спечели. Ако включим в играта Кристалина Георгиева - пак добре, нищо лошо, просто още една възможност.

В крайна сметка да погледнем на ситуацията откъм добрата страна. Две българки карат света да се вторачи сериозно в атласите и да потърси къде е тази малка държава, която може да извади в един момент две толкова силни кандидатури за най-престижните световни постове.
Кога друг път се е случвало

Русия и Германия да се борят за наши представители

и да спорят коя от тях би била по-добър вариант за световен началник.
Явно 2016-а може да се превърне в годината на дамите за България. Ако се сбъднат прогнозите, че Йорданка Фандъкова ще бъде кандидатът на ГЕРБ за президент, нищо чудно за първи път държавният глава и върховен главнокомандващ да е от нежния пол. Най-сериозният опонент на управляващите на вота наесен в лицето на БСП също заложи на Илияна Йотова като вице на ген. Радев. Пак жени ни отсрамиха на олимпиадата в Рио, като спечелиха и трите ни медала.

Дами блестят навсякъде - в бизнеса, науката, изкуството, медиите. Така че няма нищо лошо в конкуренцията между Бокова и Георгиева. Светът говори за България с искрена добронамерена почуда. И това е най-важното.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай