Властта да посочи светлина в тунела

Доверието в ГЕРБ ще ерозира още, не изключвам ремонт на кабинета

Властта да посочи светлина в тунела | StandartNews.com

След Годината на разделението ще дойде ли тази на помирението? Как ще свърши "мачът" между Улицата и властта? Колко пъти ще ходим на избори през 2014-а? Ще се родят ли нови лидери и ще погребем ли изхабени политици и партии през новата година? С тези въпроси "Стандарт" потърси най-добрите бг анализатори. Днес ви предлагаме мнението на социолога от "Медиана" Кольо Колев.

След провеждането на изборите за Европейски парламент ще се види доколко желаещите да свалят правителството имат обществена подкрепа и доколко самото правителство има обществена подкрепа. Така че евровотът ще бъде ключовото събитие за 2014 г., от което ще зависи как ще протекат по-нататък политическите процеси.

Протестите вече отшумяха и през последните месеци наблюдаваме тяхната агония. Надали ще има някакво особено развитие в тази посока. Очаквам, разбира се, ентусиастите да продължат да се появяват от време на време, колкото да отчетат поредния ден на протеста, но без това да е някакво особено масово явление. Естествено покрай евроизборите най-вероятно ще има опити да се възроди някаква идея за надигане, но нищо сериозно.

Големият въпрос, който ще стои пред управляващите през 2014 г., е дали ще успеят да излъчат надежда и да посочат, че има светлина в дъното на тунела. Напълно е възможно да има смяна на министри през тази година, но това е трудно за прогнозиране. В условие на уличен натиск е безумие да го правиш, но след като страстите се успокоиха вече, е напълно възможно да има и движение в тази посока. Едва ли ще има нови партии, въпреки че вече се появиха доста. През 2014 г. за всички политически играчи съществува възможността от отслабване на позициите им и това в голяма степен зависи от реалните действия, които предприемат. Така че какво ще се случи с ГЕРБ също зависи от самите членове на партията, но подозирам, че ерозията на общественото доверие към нея ще продължи. Независимо от изминалите събития и от предстоящите евроизбори, мисля, че 2014 г. ще бъде по-спокойна от 2013 г.

Кольо Колев, социолог

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай