Във Варна посегнаха към ромския фитил

Във Варна посегнаха към ромския фитил | StandartNews.com

Екшънът в общинския съвет на Варна, където два дни подред нахлуваха граждани, върна спомена за бунтовете в морската столица от 2013 г. Тогава поводът бе скокът на тока. Сега обаче най-голямо брожение предизвикаха опасенията, че общината се кани да построи блок само за роми в квартал "Възраждане". Какво се крие зад шумния конфликт във Варна попитахме политолога Страхил Делийски.

Проблемът с във Варна има няколко пласта.

Това, което стана на повърхността, е просто резултат от напрежението в тези няколко пласта и нямаше как да не се случи. Това е традиционното отношение към ромите, което можем да наречем пласта на културните стереотипи. По отношение на тези стереотипи не се прави нищо нито от страна на държавата, нито пък от неправителствените организации у нас, които взимат достатъчно средства, за да се занимаят с този проблем. Той е оставен, тлее си и когато трябва и особено при някаква политическа нужда, се активира. Виждаме как много често това нещо излиза на повърхността. Сега се появи във Варна, но преди това беше на други места.

То стои и само чака повод да се активира, което е жалко. Да се използват подобен тип конфликти, предразсъдъци, граничещи с расизъм, е жалко. Другият пласт е този на местната власт и на начина, по който тя функционира у нас - много често скрито, почти винаги на ръба на публичния интерес. Не е тайна за никого, че в нея има изключително много повече пазар, отколкото политика. Тя се е превърнала в институция на много доходоносна дейност, а това няма как в един момент да не създаде отношения на конфликт между граждани и местна власт.

Когато съберем тези два пласта, нещата изглеждат съвсем естествени. От една страна, винаги има подозрение, че общинските съвети правят нещо зад гърба на гражданите плюс традиционното негативно отношение, и то не без политическа подкрепа към ромите. Два нерешени проблема и теми, по които не се говори разумно и рационално. Те се събират и се появява този конфликт. Кой е прав и кой крив, не мисля, че ние можем да кажем. По-важно е да се погледне в дълбочина към тези неща. Ето,че наближават местни избори. Случващото се е толкова явно и тривиално, но винаги работи. Убеден съм, че всичко, което се случва, отново ще бъде интерпретирано изцяло в контекста на предстоящите местни избори и преразпределението на определени финансови и икономически зони на влияние. За съжаление местните избори просто отдавна престанаха да са политическа практика и част от политическия процес.

Записа Михаела БЛАГОЕВА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай