В ХХI век трябват повече жени лидери

В ХХI век трябват повече жени лидери | StandartNews.com

Конференция, посветена на лидерската роля на дамите и организирана от Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ), се състоя в София вчера. Във форума участваха генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, вицепремиерът Ивайло Калфин, президентът и основател на Международна кампания на жените Марджъри Марголис. Публикуваме част от словото на г-жа Бокова, в което тя сподели мечтата си ХХI век е век на истинско равенство между половете.

Тук съм по няколко причини. Може би най-важната е, че съм поканена от Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ). Това според мен не е случайно, защото равноправието е един от двата основни приоритета за ЮНЕСКО. Тук съм и защото изпитвам огромно уважение към Марджъри Марголис, с която ни свързва дълго лично приятелство. Като млад дипломат бях в българската делегация на голямата конференция на ООН в Пекин за равноправието на жените през 1995 г., когато Марджъри ръководеше делегацията на САЩ. Тогава имаше огромен ентусиазъм. Позволете ми да цитирам нещо, което тогава каза Хилари Клинтън, първата дама на САЩ по това време: "Правата на жените са човешки права". Сега отбелязваме 20-годишнината от тази конференция с поглед напред и анализ какво се случи през изминалите 20 г. и какво трябва да направи ООН, когато през септември ще бъде приет новият дневен ред за устойчиво развитие за следващите 15 г. Как да направим така, че темата за равноправието да бъде поставена в основата на цялостната ни дейност? Защото въпреки голямата енергия и ентусиазъм от времето на конференцията в Пекин, ние не сме доволни. Не можем да приемем, че само 20% от лидерите в света са жени. В много общества неравенствата са дълбоко вкоренени. Дамите получават от 10 до 30% по-малко от мъжете за една и съща работа. По наши данни 1,6 млрд. жени живеят в държави, където пред тях има ограничения за някои длъжности и професии.

Неравенствата започват много рано поради липсата на достъп до образование за милиони момичета. Ние в ЮНЕСКО, като водеща световна организация в областта на образованието, си поставяме задачата то да бъде достъпно и продължено на всички етапи. Да доведе до възможност жените да заемат своето място в политиката и бизнеса, така че да се премахнат сегашните стереотипи. Това бе една от причините през 2011 г. да лансирам в ЮНЕСКО идеята за глобално партньорство за образование, в присъствието на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун и тогавашния държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън.

Някои казват, че лидерството е талант. Но аз мисля, че то се възпитава, не е само даденост. Виждаме много жени лидери в света. Например пакистанката Маляля Юсуфзай, която получи Нобелова награда за мир за борбата срещу потисничеството на деца и млади хора. Всеки може да бъде лидер в своята област, всеки може да дава идеи и да има принос.

Трябва да се стремим към ново законодателство за жените, за което спомена в словото си г-н Ивайло Калфин. За това може да помогне и СЖББ - на г-н Калфин и на цялото правителство, за приемането на нова стратегия, нова рамка на европейско решение на проблема. Това важи за целия ЕС, а и за целия свят. За да могат жените да допринасят за развитието на своите общества и семейства, на своите общности. Това е една от най-важните задачи на нашия век. Надявам се ХХI век да стане век на истинското равенство на жените!

Записа Любомир МИХАЙЛОВ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай